Ce iei cu tine? – Feedback Dr. Laura Markham

Continui seria articolelor despre parentingul liniștit susținut și promovat de către Dr. Laura Markham. Ideea acestei postări mi-a venit la finalul conferinței, când buna doamnă doctor a întrebat sala – Ce iei cu tine de la această întâlnire? Am auzit răspunsuri sincere, am văzut părinți (atât mame, cât și tătici) încărcați de energie și iubire, am plecat și eu cu un bagaj de energie pozitivă, de empatie și atașament conștient.

  1. Copilul tău se comportă ca un copil pentru că… ESTE UN COPIL! Adultul ești tu, comportă-te ca atare.
  2. Oprește-te!Abandonează lupta de putere cu copilul tău!Respiră!
  3. Ai rămas fără îmbrățișări? Sunt gata să îți umplu ceașca afecțiunii!
  4. Întotdeauna, pus să aleagă între un obiect și o relație adevărată, plină de empatie și conectare cu tine, puiul tău de om te va alege pe tine și, implicit relația. Alege-l pe el, cu iubire, întotdeauna!
  5. Stabilește împreună cu partenerul tău câteva reguli simple, concise, pe care să le insuflați copiilor și afișați-le undeva la vedere. Un stil de parenting coerent, aplicat de amândoi părinții este preferabil unor reguli aleatorii, în funcție de starea de spirit a unuia sau altuia dintre voi.
  6. Pentru a-ți păstra stilul de parenting empatic, e nevoie să fii calm. Doar atunci ești cu adevărat conectat la nevoile copilului tău și acesta poate să procese informația pe care i-o transmiți.
  7. Violența (fizică și/sau verbală) și țipetele îl traumatizează pe copil, învățându-l că nevoile sale nu sunt importante sau nu merită să fie ascultate.
  8. Iartă-i pe părinții tăi pentru ceea ce au grești, mulțumește-le pentru dragostea pe care ți-o poartă și vindecă-ți rănile interioare pentru a putea fi un părinte mai bun copilului tău. Nu va fi ușor, dar este un dar minunat pe care îl faci atât copilului tău, cât și copilului din tine.
  9. Dacă vrei să crești un viitor adult liber, demn și responsabil, nu-l încătușa în copilărie în pedepse și amenințări, nu-i frânge voința prin șantaj emoțional și nu-l manipula. Dacă (acum) este mai mic, nu înseamnă că poți dispune de el oricum, fără pic de respect și considerație.
  10. Râsul și plânsul sunt descătușări normale, sănătoase, de energie și frustrări. Cunoaște-le, înțelege-le și folosește-le pentru a crea relații calde, pline și adevărate.

 

Tu, dragă cititorule, ce iei cu tine din această postare? Mi-aș dori să păstrezi chiar și o singură idee. Care ți se pare cea mai importantă? Care dintre ele te uimește poate și pe care ți-ar fi ușor să o aplici?

PS – M-am apucat deja să citesc prima dintre cele 4 cărți ale Dr. Laura Markham – Părinți liniștiți, copii fericiți. Va urma și recenzia (sau mai multe postări pe această temă) cât de curând.

PS2 – La mulți și veseli ani, Andreiul inimii mele!!!

 

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

4 thoughts on “Ce iei cu tine? – Feedback Dr. Laura Markham”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.