Category

Cum alegi mașina de spălat vase potrivită?

Acum o vreme tot cochetam cu ideea de a ne cumpăra o mașină de spălat vase. Da, poate nu era singura urgență, dar, la momentul respectiv, familia mea a considerat că este exact ceea ce ne trebuie pentru a mai degreva din sarcinile (multe!) care cad pe umerii unor părinți care muncesc și au în grijă 2 copii mici.

Acestea fiind spuse, am purces la cules informații. Am căutat pe internet, am vorbit cu persoane cunoscute care au mașină de spălat vase și cu cei care nu au (unii dintre ei își doresc, alții au avut și nu le-a folosit, alții nici măcar nu îi văd utilitatea, mai ales în raport cu toate costurile ce implică achiziția).

Am plecat de la premisa ca informația este primul pas și am căutat tot ce ne-ar fi putut ajuta să luăm o decizie bună. Cred, în continuare, că fiecare este dator să decidă în dreptul său, luând în considerare ceea ce este important pentru el, punând în balanța ceea ce este cu plus și ceea ce poate fi un minus.

Pentru că datele pe care le-am găsit eu mi s-au părut a fi puține și destul de greu de urmărit, întrucât erau trunchiate sub diferite forme și în mai multe locuri, am decis că o astfel de postare este utilă. Vreau să fie foarte clar faptul că nu am decis să scriu pentru/despre NICI o firmă producătoare, ci doar câteva idei de bază care sper să vă fie utile. Tot ce veți găsi aici provine din experiența și informațiile noastre, prin urmare, voi actualiza postarea în funcție de acestea. De asemenea, ar fi foarte utile părerile și impresiile voastre despre cum poți alege o mașină de spălat vase, deci vă invit cu drag să împărtășiți aceste idei lăsând comentarii la această postare.

Deci… cum alegi mașina de spălat vase potrivită? Nu cred că există un răspuns simplu la această întrebare. Ceea ce voi reda mai jos sunt câteva idei de bază pe care să le aveți în vedere când vă gândiți să achiziționați o mașină de spălat vase.

A. Un set înseamnă tot ceea ce folosește un adult la o masă, adică tacâmuri (lingură, furculiță, cuțit, linguriță) + veselă (farfurie adâncă/bol, farfurie întinsă, cană/pahar). În funcție de aceste considerente și de numărul membrilor familiei tale, poți alege o mașină de spălat vase care să corespundă așteptărilor/nevoilor tale.

B. Luați în considerare ce fel de vase FOLOSIȚI, deci vreți să spălați la mașina de spălat vase. De exemplu, o mașină mai mare, de 13 seturi (are, de obicei, 60 cm lățime) va putea fi utilizată și pentru a spăla vase mai mari.

C. Unde anume vei poziționa mașina de spălat vase? Ai loc în bucătărie? E nevoie să modifici spațiul/mobila pe care le ai deja? Măsoară cu simț de răspundere locul respectiv. Există și mașini de spălat compacte(de 5 seturi, de exemplu), care pot fi puse direct pe blatul din bucătărie, dar fii convins(ă) că este ceea ce îți dorești. De asemenea, există și varianta încorporabilă a acestui aparat de mare ajutor la casa omului 🙂

D. În afară de achiziția propriu zisă a mașinii de spălat vase, trebuie să ai în vedere că va trebui să cumperi (periodic, frecvența depinde de cât de des speli la mașină) următoarele consumabile:

  • detergent pentru mașina de spălat vase
  • sare specială
  • lichid de clătire/oțet

Deși produsele nu sunt scumpe raportat la numărul de folosiri, este bine să urmărești recomandările producătorului și să te interesezi din timp (citind instrucțiunile tehnice/manualul) ce fel de produse trebuie să folosești și în ce cantități).

Există variante de detergent ALL IN ONE, dar părerile sunt împărțite. De asemenea, am citit opinii ale unor posesori de mașini de spălat vase vis-a-vis de utilitatea reală a lichidului de clătire.

E. Deși pare ciudat, există și articole care nu este recomandat a fi spălate la mașina de spălat vase și anume: cuțite (se pare că, în timp, lama se poate toci), lemn (datorită umidității crescute), etc.

F. Câteva tips/tricks pentru a alege o mașină de spălat vase potrivită sunt: alegerea unei mașini care să permită încărcarea la jumătate (sau poți spăla seara/dimineața, după ce ai strâns o mașină întreagă), existența unor suporți rabatabili pentru farfurii/pahare de diferite dimensiuni (astfel, când nu ai un anumit tip de vase, poți organiza spațiul astfel încât să permită spălarea vaselor mai voluminoase), racordarea mașinii de spălat la apă caldă direct poate reduce programul de spălare, existența unui program de vase umede/stropire – util în cazul vaselor care stau mai mult în mașina de spălat înainte de a fi spălate, să existe un program scurt de spălare, să fie de clasa energetică A (măcar).

Printr-o întâmplare fericită (pentru care mulțumim din suflet!), noi am primit cadou o mașină de spălat vase. Nu este nouă și poate nu este ultima generație sau chiar ceea ce am fi ales noi (după cercetări amănunțite!), dar este tare apreciată și suntem bucuroși că o avem.

Vă pot spune că , după aproape 2 luni de folosire, am redus consumul de apă la bucătărie, am ajuns la jumătatea cutiei de detergent de vase (la 1 spălare pe zi) și nu am observat creșteri spectaculoase la consumul de curent electric.

Voi v-ați gândit să cumpărați o mașină de spălat vase? Care sunt sfaturile pe care le-ați da celor care se gândesc la o astfel de achiziție?

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “Cum alegi mașina de spălat vase potrivită?”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.