Category

Ghidul unui cumpărător mămică smart

Într-o lume în care suntem mereu pe fugă, mereu în contratimp, mereu în întârziere, informaţia este cel mai important atu. Dacă reuşeşti să găseşti şi apoi să foloseşti informaţia într-un mod eficient, să obţii maximum de avantaje, poţi fii fericit sau măcar mulţumit că ai  învins. Ba mai mult, dacă eşti darnic din fire, poţi să mulţumeşti cerului, sorţii sau divinităţii, prin sfaturi sau hint-uri către ceilalţi. Care poate, nu au atât de mult noroc, atât de mult timp liber să caute şi să compare sau, pur şi simplu, nu se pricep la asta sau nu au răbdare.

Fără a mă considera expertă în acest domeniu şi, pe de altă parte, fără a fi înnebunită după shopping :), îmi permit să dau câteva mici… hai să spunem, linii directoare. Mie mi-ar fi plăcut să găsesc un astfel de articol, înainte să simpt, pe propria-mi piele, o parte dintre „bătălii”!

1. Ca proaspătă mămică, mai ales la primul copil, eşti destul de dezorientată! Nu ştii ce vrei, ce trebuie sau ce poţi să mănânci! Nu eşti sigură ce fel de scutece, serveţele umede sau ser fiziologic/creme împotriva dermatitei de scutec/”cosmetice” de bebe să cumperi. Şi, de cele mai multe ori, nu ai dispoziţia necesară (şi nici timpul) să hoinăreşti prin magazine în căutarea acelui „ceva” perfect, care să întrunească toate condiţiile impuse de tine. În primul rând, nu intra în panică!!! Dacă e ok pentru tine şi îţi permiţi, lasă aceste mici „probleme” în grija altcuiva – soţ, mamă, soacră, naşa, prietenă,etc. … şi zi merci! că ai scăpat de un stres în plus!Ar fi bine, totuşi, să comunici clar persoanei respective ce aşteptări ai de la el sau ea, mai ales dacă e vorba despre cineva care nu are copil sau ale cărei informaţii despre copii sunt de peste 10 ani!

Dacă, pe de altă parte, eşti sigură ca DOAR TU poţi găsi cea mai bună/ieftină/bio/safe variantă, ai două variante: fie pleci la cumpărături (timp în care te vei întreba de 1 milion de ori ce face bebe :P), fie te îndrepţi încrezătoare spre laptop/tabletă/smartphone/PC.

Despre această ultimă variantă vreau să povestesc eu azi. Da, eu am cumpărat destul de multe obiecte din confortul fotoliului preferat, în special în ultima perioadă a sarcinii şi în prima perioadă a maternităţii. Dar nu numai atunci! De la scutece textile sau de unică folosinţă, la sucuri naturale, la ceaiuri, la biscuiţi fără gluten, zahăr sau sare, la sare de Himalaya, la săpunuri şi detergenţi. De ce? Pentru că mi se pare mai uşor să compar preţuri şi cantităţi, să citesc recomandări de utilizare şi contraindicaţii, fără ca o vânzătoare să îmi sufle în ceafă sau un alt client nerăbdător/grăbit să tuşească insinuant în spatele meu, aşteptând (nervos!) să mă (răz)gândesc şi să termin (uneori, doar) de întrebat tot ce mă interesează. Pentru că pot, cu uşurinţă, să găsesc, de multe ori, game vaste de produse de care am nevoie, în acelaşi loc sau să îmi grupez interesele, în funcţie de un magazin on-line care are, de exemplu, o ofertă tentantă la un produs care îmi face trebuinţă imediat, lăsând alte produse pentru o altă comandă. Mai mult, dacă ai norocul să găseşti un magazin care oferă şi consultanţă (răbdătoare şi profesionistă) în alegerea celor mai potrivite produse, cum e biorganicbubu , (care e condus şi administrat de o super mămică, pe care v-am prezentat-o aici) lucrurile sunt şi mai simple.

2. O altă „ustensilă” deosebit de utilă când ai copil mic (dar şi mai mare) este să ai un card cu care poţi face plăţi online! Eu am apelat la acest mic truc acum muuuultă vreme, nu exista încă nici unul dintre copiii mei, dar îmi amintesc o procedură simplă şi fără mult consum de timp. Pentru cei interesaţi, iata explicaţii aici, împreună cu o demonstraţie demo a paşilor de urmat. Sunt foarte multe site-uri care permit plata cu cardul (printr-o platformă securizata, unde veţi introduce datele cardului dumneavoastră şi o parolă) sau, dacă nu vă inspiră încredere, puteţi alege să plătiţi produsele la primire, în sistem ramburs.

De asemenea, mulţi furnizori de utilităţi permit plata facturilor cu cardul: EON, ING, RDS&RCS, Orange, etc. În caz nefericit de rate, puteţi să setaţi un card în aşa fel încât banuţii datoraţi să plece singurei, la o anumită dată a lunii, spre banca unde sunt aşteptaţi. Mi se pare comod, simplu şi sigur şi prefer această modalitate în faţa cozilor de la bancă, oricând!

3. Un robot de bucătărie bun şi un aparat de făcut pâine deştept – Dacă sunteţi ca mine şi preferaţi să ştiţi ce anume conţine mâncarea voastră sau vă pasionează gătitul, aceste două investiţii se vor dovedi a fi de un real folos. De asemenea, pentru începutul diversificării, dacă alegeţi varianta clasică, ar fi util un aparat de gătit la aburi. Dar nu îl consider un must! Am mai spus că eu, personal, prefer să petrec timpul cu copiii mei jucându-ne sau făcând diverse alte activităţi decât să gătesc, fac şmotru sau altceva. Bine, mai nou o parte din timpul meu mai liber, este dedicată blogului şi micii afaceri Usborne (detalii aici).

4. Abonarea la newsletter – Cele mai multe magazine online au opţiunea de a te abona la newsletter, aşa că devine uşor să fii mereu la curent cu promoţiile momentului şi produsele noi. Pentru magazinele reale, din oraş, de unde cumpăraţi de obicei, puteţi să urmariţi periodic site-ul/blog-ul sau chiar să răsfoiţi oferta tipărită.

5. Listele – Eu funcţionez foarte bine aşa: deschid o listă de cumpărături prima dată când „se termina” sau doar e pe final un produs uzual: unt, paste, miere, făină, seminţe, fructe uscate, etc. Apoi, pe masură ce completez lista şi ajung la un „pomelnic” lung, cum îi spune soţul meu, verific preţurile la magazinele de unde cumpăr de obicei. Se întâmplă, uneori să cumpăr, pe fugă, ceva ce îmi trebuie imediat de la magazinul de la colţ, dar de multe ori regret apoi: fie nu e cea mai bună calitate, fie preţul nu e cel corect, fie pur şi simplu nu am decât o variantă de produs, de la o singură firmă.

Mă opresc aici… Repet, fiecare dintre noi e o sumă a unor alegeri zilnice. Dar pentru că îmi doresc să pot da o mână de ajutor mămicilor aflate la început de drum (printre ele am câteva prietene dragi!), sper să vă fie utilă această abordare a cumpărăturilor, din perspectiva unei mămici cu mai multa experienţă. Vă aştept cu drag, să completăm această listă, împreună!

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “Ghidul unui cumpărător mămică smart”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.