Category

PLASTIC out în IULIE – o campanie la care trebuie sa fii parte!

Despre Roxana Buzețelu am aflat din cea mai faină şi creativă comunitate, grupul naţional Work at Home Moms. Mi-a plăcut ideea unei campanii IULIE FĂRĂ PLASTIC şi am vrut să aflu mai multe.

Pe măsura ce am aflat detalii despre ea şi această campanie iniţiată de ea, m-a cuprins tot mai mult încântarea şi mi-am dorit să aflaţi şi voi, prietenii mei virtuali, în încercarea de a aduce în faţa voastră oameni şi subiecte care CONTEAZĂ CU ADEVĂRAT, DINTR-O ROMÂNIE FRUMOASĂ.

Pe scurt, cmapania IULIE FĂRĂ PLASTIC se adresează celor care lucrează cu resurse eco friendly, din materiale reciclate sau, pur şi simplu, îşi doresc să spună DA acestei provocări.

Dar cine este Rox şi ce înseamnă IULIE FĂRĂ PLASTIC?

Mă numesc Roxana și sunt mămică de Răducu de aproape 2 ani. Lucrez de ceva ani buni remote, așa că pentru mine munca de acasă a fost clar drumul ce aveam să îl urmez după nașterea băiețelului. Problema mea a fost că simțeam totuși că ceva îmi lipsește, că doar ideea de un job remote nu mă satisfăcea și mi-am dorit să pornesc un proiect care să aibă un impact pozitiv asupra celor din jur. Maternitatea a venit la pachet cu multe realizări și cu multe schimbări în acțiunile zilnice, printre care enumăr și faptul că am realizat impactul meu asupra mediului, consumerismul de care suntem cu toții înghițiți. Am început să mă informez, să mă documentez și să aflu efectul dezastruos pe care îl are plasticul asupra naturii. Așa că mi-am dorit să schimb ceva. Am început prin a schimba eu în familia mea diferite obiceiuri: mai puține produse în plastic, reciclat corect, etc. Doar că pe parcurs m-am simțit singură și mi-am dorit să am în această călătorie oameni care își doresc același lucru: protejarea naturii și crearea unui viitor mai bun copiilor pe această planetă.

În luna iulie, se organizează la nivel internațional “Iulie fără plastic”, o campanie care are ca scop conștientizarea asupra consumului abuziv de plastic din viețile noastre.

Roxana a organizat o campanie, pe care o susține atât online, cât și offline, prin furnizarea de materiale celor interesați de schimbare.

Cum te poţi implica în campania IULIE FĂRĂ PLASTIC

    1. Prin simpla accesare a link-ului – www.micilebucurii.ro. Aici vă puteţi înscrie adresa de e-mail pentru a fi mereu la curent cu informații și materiale care să vă ajute în eliminarea plasticului din viețile voastre. Roxana crede (şi eu sunt de acceaşi părere) ca orice gest, oricât de mic, este de impact, iar dacă noi ne adunăm cât mai multe vom reuși să producem schimbări ce vor avea un impact mare de-a lungul timpului.
    2. Poţi alege să selectezi deşeurile pe care le produci, cu toţii o facem, în diferite grade şi cantităţi. Ştiu că nu toate oraşele au această opţiune, de colectare selectivă a deşeurilor, dar mă bucur să spun că în oraşul meu, Piatra Neamţ, există containere unde se aruncă cele diferite tipuri de deşeuri: 3. Ştiai că există chiar o lege care obligă instituţiile publice să colecteze separat deşeurile produse? Există! Este vorba despre Legea nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. Concret, legiutorul (Parlamentul României) urmăreşte ca, prin aplicarea prevederilor acestei legi să crească gradul de reciclare şi valorificare a deşeurilor colectate selectiv şi, de asemenea, creşterea gradului de informare şi de conştientizare, precum şi educarea funcţionarilor publici, a angajaţilor şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor. Sună bine, nu-i aşa?                                                Dacă sunteţi curioşi ce cuprinde această lege, o găsiţi uşor, printr-o simplă căutare pe sfântul Google. Cadru legislativ există chiar şi mai larg – Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor. Acum trebuie doar să respectăm ceea ce este legiferat 🙂
      4. Să cumperi mai conştient, mai raţional, cu grijă sporită faţă de mediu! Adică cum? Păi, aşa cum spune Roxana, asta se poate traduce prin acţiuni ca depozitarea ambalajelor reciclabile în spaţiile special amenajate, alegerea (la cumpărături) unei sacoşe textile în loc de una din plastic sau chiar o sacoşă textilă pe care să o ai mereu cu tine, la nevoie, susţinerea producătorilor locali şi a făuritorilor de handmade 🙂 – scuteşti astfel Planeta de cheltuielile de ambalaj şi plasticul folosit acolo.

Sper ca postarea mea să te ajute să conştientizezi câteva aspecte la care poate nu te-ai mai gândit… exemplul pe care tu îl oferi copiilor tăi, comunităţii în care trăieşti poate fi doar primul pas din marea schimbare pe care o aşteptăm cu toţii, în lume.

Veştile bune circulă repede, aşa că avem deja alături de noi, cei conştienti de impactul acţiunilor noastre asupra mediului, câţiva parteneri care pun umărul la IULIE FĂRĂ PLASTIC – lista lor (în creştere, sperăm noi) o puteţi accesa pe pagina de FB Micile Bucurii.

Ştiu că trăim cu toţii vieţi agitate şi nu avem mereu timp de lucruri mari, dar un semn de apreciere a unor activităţi în care crezi pot fi o susţinere care  ne bucură şi ne onorează…so, feel free to SHARE, LIKE and CARE !

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.