Category

Sănătatea omului – Sfaturi de la un pediatru/părinte

Continui seria articolelor despre sănătate, pentru copilul mic sau mai mare, cu câteva considerații generale desprinse din discuțiile cu un medic pediatru (căruia îi mulțumesc și pe această cale pentru încredere și răbdare!). Primul articol din această serie a tratat, pe larg, problema arzătoare a … febrei!

  • Colicile bebelușului reprezintă simptome prin care se manifestă imaturitatea tubului digestiv de a produce enzime care să digere hrana. Există multe cazuri în care s-a demonstrat că starea de spirit a mamei (agitația, stresul, oboseala, panica) se transmite copilului și se poate astfel liniști sau din contră, adăuga agitației și stării de neliniște a copilului. Mai multe despre acest subiect, precum și câteva metode de  încercat în caz de colici am scris în postarea Cui îi e frică de colici?
  • În cele mai multe cazuri, succesul alăptării depinde de informația pe care mama o are, de hidratarea suficientă (cu apă!!!) și de susținerea familiei (care oferă confort sau, dimpotrivă, disconfort psihologic). Nu depinde ce ceea ce mănânci sau de nivelul de cultură sau educație pe care îl ai. Laptele matern este cel mai bun pentru copilul tău, mai bun și preferabil oricărei formule, oricât de lăudate și complexe. Totuși, în cazul în care aceasta nu este posibilă (aproximativ 2% din mame au probleme medicale care le împiedică să alăpteze), ai încredere în tine și în copilul tău, lucrând continuu pentru relația voastră! 🙂
  • Despre înlocuirea laptelui matern (în special noaptea) cu o masă de ceai (practică des întâlnită în speranța prelungirii somnului sau măririi distanței între treziri), doamna doctor opinează că nu există nici o bază reală pentru înlocuirea aportului de nutrienți, vitamine, minerale cu o sumă de calorii goale(dacă vorbim de ceai îndulcit) sau de umplutură de burtică (cum e ceaiul simplu).
  • Deși circulă fel de fel de informații pe această temă, medicul pediatru a precizat că atâta vreme cât este alăptat, puiul de om este ferit de bolile pe care mama le-a avut, prin intermediul anticorpilor transmiși prin laptele matern. De asemenea, s-au observat durate mai scurte de boală/număr mai redus de complicații la copiii alăptați.
  • Imunitatea se creează ( nu se TRATEAZĂ), în timp în timp, prin întâlnirea cu o gamă treptat lărgită de viruși, bacterii, factori care pot genera boala. Există o fereastră imunologică de 4-6 luni prin care trece fiecare copil între momentul în care începe să lucreze propria imunitate și momentul în care copilul a fost protejat de imunitatea transmisă prin laptele matern.
  • După începerea diversificării, copilul nu va fi forțat să mănânce. Niciodată. Nu i se va impune un anume tip de alimentație, un număr minim de lingurițe, mililitri, etc. Ca și adulții, și copiii trec prin diferite etape de dezvoltare, pot avea preferințe sau aversiuni pentru un anume tip de mâncare/legumă/fruct/combinație sau pentru o formă de prezentare. Părintele se va înarma cu răbdare și tact, va încerca să ofere alimente sănătoase la fiecare masă, prezentate cât mai atractiv. Nervii și amenințările nu fac decât să aducă stresul la masă. Dacă suspectați o problemă de sănătate, o alergie/intoleranța sau pur și simplu vreți să eliminați orice astfel de suspiciune, NU FACEȚI PRESUPUNERI. Discutați deschis cu medicul pediatru și încercați să descoperiți unde este problema, dacă există cu adevărat una.
  • La întrebarea privind administrarea vitaminei D la sugari și copii, doamna doctor pediatru a ținut să clarifice faptul că aceasta se ia pentru absorbția calciului și fixarea sa în oase, fiind necesar, cu alte cuvinte, pe parcursul întregii vieți. Mare atenție la produsul de fier pe care îl administrați și modalitatea de combinare sau nu cu alte suplimente alimentare/vitamine.
  • Aerul curat și mișcarea în aer liber sunt obligatorii pentru o creștere armonioasă. Copiii trebuie scoși afară zilnic, având îmbrăcăminte și activități specifice vârstei și sezonului. Copiii vor fi scoși afară, la aer curat, măcar 15-30 minute, în orice anotimp. Fularul la gură NU este necesar decât dacă cel mic respiră pe gură, având nasul înfundat. Altfel, în condiții normale, nu se va folosi pe post de barieră între aerul de afară și nas/gură, ci cel mult ca eșarfă, de protecție a zonei gâtului de frig.
  • Temperatura ambiantă din casă este potrivită pentru un copil (mai mic sau mai mare) la 22 grade C. Se poate crește cu 1 grad C la baie. Igiena generală, completă a sugarului și copilului mic se va face la 2 zile sau în funcție de situație. O temperatură crescută în casă poate duce la uscarea aerului, supraîncălzire, etc.Spălarea excesivă a sugarilor, folosind produse dermatocosmetice poate dăuna, pe termen lung, barierei naturale a pielii.
  • Și din punctul de vedere al medicului pediatru, este greu de numit o vârstă potrivită pentru intrarea în colectivitate. Dar, din punctul de vedere al sănătății, se poate face o pregătire prin analiza vulnerabilităților fiecărui copil în parte, acestea se pot vedea ca rezultat al analizelor medicale. Este normal ca după intrarea în colectivitate să crească incidența problemelor comune de sănătate (până la 10 răceli simple, în primul an).
  • Evitarea colectivității câtă vreme puiul de om este bolnav are dublu rol de protecție – atât pentru bolnav (care are sistemul imunitar slăbit, luptând deja cu boala), cât și pentru cei sănătoși care se pot pricopsi cu boala foarte ușor, mai ales în colectivitățile cu mai mulți copii (locuri de joacă, creșe, grădinițe, parcuri, locuri aglomerate). De asemenea, este important să cunoașteți (întrebați medicul!) care este perioada de contagiozitate pentru fiecare problemă cu care vă confruntați.
  • Conduita recomandata în cazul organelor genitale la copilași este să nu umblăm la ele! 🙂 Se vor curăța în limita lor exterioară, fără a lovi, desface, desprinde, etc. și în nici un caz nu se va face decalotare forțată!
  • Analizele medicale de sânge sunt utile și ajută, pe termen lung, la stabilirea unui parcurs favorabil al stării de sănătate (menținere + îmbunătățire) în momente cruciale ca intrarea în colectivitate (înainte de acel moment, preferabil), începerea diversificării, stabilirea unui diagnostic neclar, etc. Interpretarea corectă, completă și profesionistă a oricărui set de analize va face diferența între o infecție virală și una bacteriană, de exemplu, putându-se decide tratamentul eficient în situația dată. Totuși, este important de subliniat faptul că NU se TRATEAZĂ exclusiv analizele, ci copilul cu o anume simptomatologie.
  • Este foarte importantă igiena personală a copilului, în timpul și după orice problemă de sănătate. Spălatul frecvent pe mâini, manipularea cu mâini curate a hranei și jucăriilor, etc. sunt conduite obligatorii.
  • Alegerea medicului care îți va trata și/sau monitoriza copilul este una pe care trebuie să o iei în cunoștință de cauză. Este important să alegi o persoană care are informații valide, actualizate și care este dispus, pe lângă această cunoaștere profesională pe care o pune la dispoziția ta și a copilului tău, să te includă în echipă. Știi vorba ESTE NEVOIE DE UN SAT ÎNTREG PENTRU A CREȘTE UN COPIL?  Ei bine, pentru micile sau mai marile probleme ce pot apărea în viața unui copil este, de cele mai multe ori, nevoie de efortul susținut al unei echipe – medic pediatru, medic ORL, medic dermatolog, etc. + părinte. Și din punctul meu de vedere, aceasta este una dintre piesele de rezistență în alegerea unui medic în defavoarea altuia.

Toate aceste considerații despre sănătate sunt rezultatul unei discuții mai ample la care am luat parte, împreună cu alte mămici și pentru care îi mulțumesc, încă o dată, doamnei doctor pediatru.

În încheiere, aș sublinia doar că, orice demers privind sănătatea copilului mic (sau mai mare) este important a fi făcută după consultarea (măcar!) unui partener medical competent. Căutările pe Google, Bing și alte motoare de căutare după diferite simptome NU SUNT O MODALITATE DE DIAGNOSTIC. Este bine să avem la îndemână informația, este preferabil să căutăm răspunsul la întrebările care nu ne dau pace și este recomandat să primim toate explicațiile de la persoana pe care o alegem pentru a ne lămuri. Dacă aceasta nu îți oferă toate explicațiile sau nu sunteți convinși, este dreptul vostru să cereți lămuriri și/sau o altă părere. Dar, despre drepturile pacientului, mai pe larg, într-o postare viitoare!

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “Sănătatea omului – Sfaturi de la un pediatru/părinte”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.