Category

Școala de bani. O întâlnire by Digital Parents

Sâmbătă, 24 martie 2018 am participat și eu, cu bucurie și emoții, la Școala de bani, cea mai recentă ediție a întâlnirilor Digital Parents.

Îi mulțumesc Anei Nicolescu, aka Mămica Urbană pentru invitație și aș vrea să îi spun aici, public, faptul că mi-e tare dragă. Am rămas foarte impresionată de toate rotițele pe care le-a pus în mișcare pentru acest eveniment și că este un exemplu de om WOW, pentru mine 🙂

Pentru cei din provincie este destul de complicat să ajungem la întâlniri de genul acesteia. De ce? Pentru simplul motiv că plecarea de acasă, drumul, cazarea, etc. sunt schimbări de program pe care nu le poți întreprinde, de multe ori, fără a face diferite „jonglerii” cu tine și familia pentru a reuși. M-am bucurat însă să văd în sală mame (erau și câțiva domni) care împacă armonios toate piesele de puzzle ale vieților lor.

Nu spun că e imposibil, dar merită luat în considerare când alegi să mergi pe acest drum. De aici poate și reticența (mea) de a spune DA oricărei propuneri venite de oriunde. Dar fiecare dintre noi știe (și ar trebui să fie o decizie asumată) faptul că poți crește cu adevărat doar dacă investești în acest proces, aici mă refer la timp, energie, bani și răbdare. Așa am ajuns să îmi doresc să iau parte la școala de bani.

O școală de Bani sau cum să fii prieten cu finanțele tale

În altă ordine de idei, cred că este important să planifici următorii pași (în viață, în carieră, în micul business, etc.) și că, pe termen lung, un astfel de demers îți poate aduce mari beneficii. Se spune despre bani că nu aduc fericirea, dar o pot întreține, voi ce părere aveți?

Exact despre bani și planificarea lor am aflat cu toții zilele trecute. Școala de bani este un concept nou în România pe care BCR își dorește să îl aducă la nivelul întregii populații. Concret, există seminarii pentru diferite grupe de vârstă unde veți avea în față oameni ca voi, cu expertiză în zona financiară.  Aceștia explică, pe înțelesul grupului țintă, cum anume se construiește un buget lunar echilibrat, cum se pot dimensiona eficient și inteligent cheltuielile astfel încât, la final de lună să nu fim pe minus, să ne descurcăm onorabil în cazul unor cheltuieli urgente neprevăzute și cum să gândim astfel încât un concediu sau o mică vacanță să nu fie un destabilizator al finanțelor familiei noastre.

Am folosit câteva instrumente atent ALESE (tabele de venituri și cheltuieli, jurnale lunare, etc.) pe care le-am adus acasă, în familie și pe care am de gând să le folosesc. Deși nu mi-a plăcut niciodată matematica și contabilitatea nu se numără printre marile mele pasiuni :), am înțeles că nu este nevoie să fii bancher sau finanțist ca să poți dimensiona eficient banii care intră în casă.

Știam deja că este nociv contului bancar să mergi la cumpărături fără listă sau cu stomcul gol, dar am aflat în plus, cum ar trebui văzute cheltuielile, procentual și care este ordinea/prioritatea lor). După ce voi studia intens materialele și le văd puse la treabă o perioadă, voi mai scrie despre acest subiect, cu siguranță.

E adevărat că aproape nimeni (din generația mea) nu știe exact ce înseamnă construirea unui buget până când nu se lovește de cruda realitate. Sora mea își amintește de agendele de cheltuieli ale părinților noștri, dar eu abia ajunsă la casa mea mi-am dat seama că nu am prins decât din zbor teoria și marea majoritate a alegerilor financiare le-am luat mai mult instinctiv decât rațional și/sau bazându-mă pe cifre.

Din fericire, nu am făcut greșeli care să îmi afecteze finanțele pe termen lung, dar mă bucur de perspectivele pe care le-am descoperit și îmi doresc, sincer, să ofer și puilor de om pe care îi am în grijă exemplul propriu în ceea ce privește aceste noțiuni.

Dacă vreți să aflați mai multe despre acest program și credeți că e util să învețe și copiii voștri de ce NU TREBUIE să cumpărăm câte o jucărie nouă în fiecare lună, de exemplu, lăsați-mi un mesaj și împreună, vom trimite semnale mai departe pentru ca astfel de seminare să ajungă la cât mai mulți dintre noi.

Până atunci, vă las aici notițele Anei care a rescris pentru noi esențialul 🙂

Antreprenoariat la control

Partea a doua a întâlnirii a fost susținută de Delia Olteanu și a venit la fix pentru mine, având în vedere tema privind antreprenoriatul. Am aflat câteva diferențe dintre formele de organizare – PF vs. SRL, cum este foarte important să fim vigilenți la nivelul cash flow-ului din firmă, care sunt cele mai importante resurse (oamenii și timpul lor), dar și cîteva povești de succes din lumea antreprenoriatului.

Cred că avem nevoie de educație nutrițională și știu sigur că avem nevoie de educație financiară… Depinde mult de noi, nu-i așa?

Concluzii personale

Mi-a plăcut mult întâlnirea, cred că sunt teme de interes pentru cei aflați la început de drum, dar nu numai. Sper să mai pot participa și  cu alte ocazii la astfel de întâlniri și îmi doresc să creștem comunități de oameni informați, conștienți de alegerile și de valorile lor. Ana și Lavinia de la Parenting PR sunt oameni care își investesc timpul și energia pentru astfel de proiecte, sunt foarte active în comunitățile de unde vin și cred că sunt exemple că SE POATE, dacă VREI cu adevărat.

Întâlnirea a avut loc cu sprijinul DGASPC sector 6, la Conacul Golescu Grant.  Ne-am bucurat de cafea bună și gustări dulci de la Lidl. Foto credit – Mihai Răitaru

PS: Pentru că eu am fost plecată de acasă și, deci prezentă la eveniment, fără copiii din dotare, nu pot povesti cum a fost la atelierul lor, al celor mici. Am văzut însă că au venit veseli și cred că le-a prins bine să afle care-i treaba cu bugetul și economiile, cu detalii adaptate vârstei.

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “Școala de bani. O întâlnire by Digital Parents”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.