Ce mai citim noi? Cartea pentru copii
Iată că, încet -încet, vine și frigul. Vine și zăpada chiar, dar sper să fie doar o mică scăpare a vremii și să ne mai bucurăm o lună (măcar!) de toamna frumoasă și colorată.
Și pentru că puiul cel mare are nevoie de timp cu mami, mai ales acum, când diminețile și le petrece la grădiniță și o parte dintre activitățile pe care le pregăteam împreună au loc acolo, cu ceilalți copii (mic dejun, joc, nani de prânz, iar joc), m-am gândit să inventez noi prilejuri pentru a-l cuibări în brațe, pentru a mă bucura de prezența lui, de mirosul de curiozitate și de miile (nu glumesc!) de întrebări. Cum altfel decât cu prilej de joc.
Am descoperit acum o vreme câteva lecturi interesante de la Editura Cartea Copiilor. Am tot dat târcoale site-ului până când mi-am făcut curaj să comand câteva minuni. Le-am așteptat cuminte și m-am bucurat pe îndelete de ele, încă dinainte de a i le arăta lui M.
Cartea pentru copii este o bucurie și pentru mine, să știți!
Pe lângă coperțile cartonate, culorile frumoase și textele ușor de înțeles pentru cei mici și mari, am fost plăcut surprinsă de varietatea temelor dezbătute. De la sentimentele cu care ne obișnuim acum, la această vârstă – Timiditatea, De ce spun copiii NU, De ce fac copiii crize de furie – trecând prin povești senine și optimiste – La grădiniță, Școala Urșilor, Pozna lui Jackie – și până la poezie, toate titlurile vin atât de delicat alcătuite, încât noi le citim și recitim mereu, cu zâmbetul pe buze, fascinați.
Nu mai știu ce cărți îmi citea mie mama când eram mică, dar acestea, împreună cu cele în limba engleză de la editura Usborne ne sunt prieteni de nădejde în serile friguroase, când ne cuibărim în pat sau într-un colțișor, cu un biscuite și o cană de lapte cald…
O parte dintre fotografii vorbesc de la sine, dar nu dezvăluie decât o parte din magia pe care o simțim când răsfoim aceste cărți.
Vă las aici o bucățică de text, cine știe, poate vă fac poftă să vă înfruptați și voi din ele!
Când ești timid, sunt multe lucruri pe care nu îndrăznești să le spui sau să le faci. Și asta se întâmplă în fiecare zi.
Personal, îmi place mesajul pozitiv, gândirea luminoasă pe care cartea pentru copii o impregnează cititorilor, folosind cuvinte și fraze simple, adaptate vârstei lor. Iată un alt exemplu:
Dacă nu ne-ar fi niciodată frică de nimic, am rămâne mici. Frica ne poate ține pe loc sau ne poate face să încercăm lucruri noi. Și de fiecare dată când mai creștem puțin, lăsăm în urmă fricile de când eram mici.
Pentru prietenii din grup, mai ales cei din frumosul meu oraș, Piatra Neamț, și aceste cărți pot fi împrumutate, să vă convingeți de calitatea lor. Prin noul meu proiect – Cartea pentru copii, minune călătoare – vă invit să citim împreună cu puiii, să ne bucurăm de lumea și descoperirile lor, să trăim poveștile pe care le citim și să (re)devenim, pentru o vreme, copii.
Voi ce cărți faine mai citiți puilor de om? Ceva idei noi mi-ar prinde bine, că tot încep să scriu scrisorile pentru Moși….