Category

Regina curățeniei de primăvară

Copil fiind, îmi amintesc de fiecare sesiune de curățat și primenit casa, înainte de Sărbătorile Pascale! Totul trebuia șters, lustruit, înnoit și pregătit pentru a primi lumina sfântă, pe care o aduceam în casă, în dimineața învierii.

Mama, maestrul de ceremonii al întregului ritual alerga ca o furnică, încoace și încolo, maturând, aspirând, ștergând și dereticând. Se băteau și se împrospătau culorile  covoarelor, se înlocuia hârtia albă în rafturile de la bucătărie, se ștergeau geamuri, se spăla gresia și faianța din baie ori bucătărie.

Cu timpul, crescând și noi, am început să participăm, după timpul și puterile noastre, la curățenia generală. Șters praful din bibliotecă, curățat baia sau pieptănat franjurii covorului din camera noastră, toate au devenit, pe rând, „sarcini de serviciu” pe care eu și sora mea ne străduiam să le îndeplinim cât mai eficient.

Acum, gândind retrospectiv, nu țin minte ca mama să fi avut o mulțime de produse de curățenie. În nici un caz, nu avea un raft întreg cu astfel de produse, cum pare a fi la moda în zilele noastre. Soluții profesioniste care au trecut testul timpului, dovedindu-se ajutoare de nădejde pentru atâtea gospodine, ca Nufăr sau Triumf erau atunci, ca și acum, suficiente pentru a face casa lună!

Deși a trecut destulă vreme de atunci, azi, când mă pregătesc de curățenia de primăvară, îmi amintesc zâmbind, de cea mai curată casă în care mi-a fost dat să intru. Cea a bunicii mele pe care, tocmai din acest motiv, am botezat-o, în gând, Regina Curățeniei!

Întotdeauna casa ei strălucea, toate lucrurile erau așezate frumos, la locul lor, geamurile erau mereu strălucitoare, iar rufele, frumos întinse la soare, imaculate!

Poate nu excela la bucătărie și nici socializarea nu era punctul ei forte, dar Regina Curățeniei avea Farmec tocmai pentru că, în regatul ei, curățenia, ordinea și aerul curat, parfumat erau la ordinea zilei!

Astăzi, în casa mea, curățenia de primăvara îmi aduce mereu aminte de Regină și de sfaturile ei privind curățatul geamurilor ! Poate nu mai petrec atât de mult timp încercând să pun casa la punct, înainte de sărbători, dar îmi place să cred că am păstrat moștenirea ei și că o voi transmite mai departe, copiilor mei!

Spor la curățenie, dragi gospodine! Cu ajutoarele potrivite, casa e curată și strălucitoare fără prea mult efort! Cu zâmbetul pe buze, curățenia poate fi prilej de fericire și amintiri dragi!

PS: Zilele acestea, Regina Curățeniei ar fi împlinit 82 de ani… Sunt sigură ca de acolo de sus, ne privește!

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.