Interviul lunii – Praf de stele și Materie
Bun găsit în căsuța ta plină de soare, emoții și cărți! Ia… și eu, ca și tine și toată lumea, sunt… praf! …Praf de stele!!! 🙂 Am aflat asta de la Deepak Chopra, unul dintre profesorii mei preferați și încerc să nu uit! Suntem scânteie divină îmbrăcată în materie. Eu scânteia mea mă lupt să o păstrez vie și în acțiune, într-un scenariu de viață interesant, provocator pe alocuri, demn de recunoștință în orice caz. Pâlpâi în rol de soție, scânteiez în rol de mamă, ard în profesia mea…
“Nutriționist-naturopat” e o titulatură prescurtată și pe înțelesul tuturor pentru profilul de Facebook. Conform certificării obținute de la The Institute for Integrative Nutrition New York, m-aș numi “integrative nutrition health coach”, ceea ce sugerează și stilul în care lucrez cu clienții: exact ca un antrenor, care își duce elevul spre succes în etape strategice. “Integrativ” se referă la abordarea persoanei ca un întreg: plan fizic – plan spiritual – plan emoțional. Conform certificării de la Ministerul Muncii și Ministerul Educației din România și nomenclatorului de meserii, înafară de calificarea de bază (nutriția), am și drept de prescripție a suplimentelor alimentare și naturiste. Pentru site, am ales un nume care deja cred că sugerează un alt principiu călăuzitor pentru mine, și anume să fiu mereu la curent cu noutățile: www.newtritionist.ro
De ce am ales nutriția… Uite, mă bucur că pot să răspund: nu știu. 🙂 Răspunsul mi se pare că exclude orice “interese ascunse”, ca atunci când nu poți spune în cuvinte de ce iubești pe cineva. 🙂 Naturopat pot să spun de ce: pentru că naturopatia completează efectul nutriției corecte și a unui stil de viață sănătos! Cele mai bune și rapide rezultate le obțin cu cei care, pe lângă un meniu adaptat nevoilor lor, pe lângă demersul de a-și înțelege conflictele și mentalitățile neconforme, apelează și la recomandările mele de suplimente / tratamente naturiste. Legătura este că ambele, și nutriția, și naturopatia, se referă la tot ceea ce este de consumat din natură pentru a ne fi bine. Diferența stă în… concentrație! 🙂 Naturopatia lucrează tot cu un fel de hrană, însă ceva mai concentrată în substanțe active vindecătoare.
Tineri, bătrâni, copii, părinți, bunici, oameni bolnavi pentru a se vindeca sau a-și ameliora afecțiunile, oameni sănătoși care doresc să știe dacă sunt pe drumul cel bun și pentru a preveni neplăceri ulterioare… lucrez cu multe categorii de clienți. Sunt familii care doresc să conceapă copii sănătoși, unele au probleme cu fertilitatea; mămici care alăptează și vor să-și recapete forma fizică în timp ce asigură lăpticului lor pentru bebe toți nutrienții necesari în cantități și din surse echilibrate; sunt părinți care mi se adresează pentru problemele copiilor lor cu alergii, disfuncții digestive, ADHD, mofturi la mâncare, anemii și alte tipuri de carențe, cu imunitate scăzută, etc. Multe mămici vor să se asigure că bebelușii lor primesc cea mai corectă schemă de diversificare, întrucât există o infinitate de opinii în privința asta… Cei de vârsta a doua și a treia mă solicită pentru diete în boli déjà cronice, digestive, inflamatoare, autoimune…
Eu zic că cel mai bine-venit ajutor îl pot primi cei ce nu stau bine cu timpul ori sunt din provincie și deci nu pot veni la cabinet, pentru că eu lucrez în cea mai mare parte online sau la telefon – o noutate absolută pe piața românească! Ai o problemă, îți suni nutriționistul și te lămurește! Sau îi lași un mesaj. De asemenea, primești săptămânal e-mailuri riguros structurate cu recomandările, meniul, rețetele, informațiile pentru etapa următoare! Totul personalizat. Comod și fără timp pierdut pe drum, nu?
Special pentru tine: când copilul e răcit și are febră, i-o poți ameliora cu câteva lingurițe de supă de găină! … Am glumit, știu că sunteți vegetarieni, dar remediul acesta chiar funcționează…
Hai să vorbim și mai serios, deși mi-ai spus că nu e locul aici de lucruri prea serioase: pentru remedii universal valabile, nu e nevoie să te adresezi unui specialist. Poți citi pe net despre ceaiuri, super-alimente, tincturi etc. … DAR! Abordarea aceasta se adresează, ca și cea alopată, doar simptomelor. Eu personal nu tratez simptome. Eu încerc să aflu cauza afecțiunii și să încerc stoparea ei acolo, la rădăcină, într-un fel natural. Evident că doi oameni cu exact aceleași simptome, pot suferi din cauze complet diferite și să aibă nevoie de abordări nutriționale și naturiste complet diferite! Deci degeaba mă întrebi ce să iei pentru o durere recurentă de cap; eu îți recomand investigații și abia apoi decidem cum reparăm / ameliorăm problema. Și s-ar putea să ajungem să tratăm ficatul! 🙂
Mulți cred, în mod eronat, că naturopatia nu are efecte nedorite. Firește că are, chiar dacă sunt indirecte. Dumnezeu a făcut plantele să fie bune, fiecare, pentru mai multe afecțiuni, prin acțiuni uneori aparent fără legătură, având în vedere multitudinea de substanțe chimice conținute. O anumită altă acțiune a unei plante decât cea pentru care dorim să o folosim la un bolnav, poate declanșa alte probleme sau strica echilibrul în alt sistem decât cel tratat! De exemplu, ânainte de a te trata pentru o infecție urinară cu puterea merișorului, mă interesează dacă ai probleme cu tiroida, căci merișorul, mai ales în suplimente concentrate, conține destul de mult iod. Suntem ca pe o tablă de șah: dacă nu ne cântărim bine toate mutările, în loc să punem în pericol nebunul adversarului, ne trezim noi cu calul luat! 🙂 Să-ți mai spun cât de important este, mai ales la copii, principiul de a nu trata după ureche nici măcar cu un ceai?!…
Mâncați curat și de la sursă. Beți apă. Renunțați la deserturi. Nu țineți diete din citite și auzite. Nu acceptați mofturile copiilor la masă, încă de la prima lingură de mâncare solidă. Investigați-vă sănătatea o dată pe an: analize, ultrasunete, orice e nevoie. Puteți avea afecțiuni ce încă nu dau simptome; tratarea din pripă e sfântă! Dormiți suficient și devreme. Feriți-vă să vă fie frig. Nu renunțați la prescripțiile alopate cu de la voi putere. Faceți exerciții de respirație și mișcare moderată. Verificați de 7 ori informațiile pentru care plătiți și mai bine ignorați-le pe cele gratuite. Fiți buni fără să vă pară rău. 🙂 Eliminați stresul! Înscrieți-vă la cursurile online Newtritionist, ce încep peste câteva zile: http://www.newtritionist.ro/servicii/cursuri-grup-online/
Fiți frumoși interior – exterior – motor!