Diversificarea la sugarul mic. 15 idei de bază
Despre doamna doctor Valeria Herdea am auzit la Social Media for Parents. Vă scriam atunci, pe scurt, cum văd experţii acest bau bau al mamelor de pretutindeni – alimentaţia celor mici.
Am tot citit şi parcă mereu simţeam că nu am suficiente surse de informare, că nu era mai bine cum spunea X, dar poate că Z are nişte argumente solide. Aşa-i că astfel de întrebări vă dau şi vouă târcoale dacă sunteţi în prag de diversificare cu puiul de om?
Mi-am dat seama că am în jur mame care sunt acum acolo. Mame care caută surse de informare şi care îşi pun întrebări. Pe multe grupuri de FB acest subiect – diversificarea alimentaţiei sugarului şi copilului mic este un subiect care rupe timpul, care face să curgă fel de fel de comentarii, mai în temă sau mai pe lângă. Fiecare are o cunoştinţă (măcar!) care a făcut X şi a greşit sau a avut inspiraţia de a alege T carte-medic/plan de alimentaţie şi uite ce copii mari şi frumoşi are 🙂
E greu să descoperi soluția corectă, deci…nu există răspuns general valabil. Din tot ce am citit, redau mai jos câteva idei care pot fi de ajutor, sper 🙂
Diversificarea, în general
- 1. Diversificarea se face personalizat, în funcție de nevoile nutriționale ale fiecărui copil. De aici, lucrurile se diversifică puțin – dacă puiul de om este alăptat la sân, dacă primește lapte formulă sau are o alimentație mixtă, dacă are un tranzit dificil…. toate sunt variabile pe care e bine să le aveți în vedere.
- Evident, în funcție de persoana pe care o întrebați, veți primi diferite sfaturi – unii spun că primele alimente introduse ar trebui să fie fructele, pe la 18 săptămâni, adică 4 luni și jumătate. Dar pentru cei care sunt mai diareici, e bine să primească legume, mai întâi în supă, apoi piureul. În cazuri excepționale, în care bebelușul are mult sub greutatea normală și se dezvoltă greoi, mămicile pot începe diversificarea cu cereale, deoarece acestea au un conținut caloric mult mai mare, în comparație cu fructele și legumele, care au un aport mult mai mic. Da, dar ce aduc fructele și legumele? Multe fibre, săruri minerale, vitamine! Și sunt naturale.
- Pe la șase luni, după ce sugarul s-a acomodat cu fructele și legumele, se introduce gălbenușul de ou. Se fierbe un ou proaspăt de găină, se taie în patru și i se dă doar un sfert de gălbenuș amestecat cu piure de legume.
- O altă discuție fără cap și coadă, după mine, este cea referitoare la laptele pe care îl oferim puilor de om 🙂 Și aici, există nuanțe, există situații excepționale și nu știi ce să alegi să fie mai bine 🙁
- 2. Stomăcelul unui sugar este cât pumnul lui stâng și acesta ar trebui să fie, pentru fiecare mămică, reperul cantității de mâncare pe care o poate mânca bebelușul ei. El nu trebuie forțat să mănânce, numai pentru liniștea mamei. Meniul lui trebuie adaptat nevoilor lui, iar diversificarea se face la linguriță, nu la biberon. Cu cât îl ajutăm să fie mai autonom, cu atât va învață mai ușor să iubească mâncarea.
Orice face un părinte trebuie să fie benefic pentru copil. Nu este recomandată nici dieta excesiv proteică deoarece supraîncarcă rinichii. Am întâlnit și mămici care au refuzat să-și alăpteze copii și să le dea orice alt tip de lapte. Cheia ar trebui să fie o alimentație diversificată ,cu toate grupele importante de alimente, fără a cădea într-o extremă sau alta.
Cum facem diversificarea?
- 3. E bine să nu se combine două surse de proteine(carne+ brânză, carne+ ouă) sau o sursă de proteine cu una de carbohidrați. De asemenea, e bine ca lactatele și fructele să fie date la mese diferite, deoarece fructele se digeră mai repede, iar lactatele mai greu și, în acest caz organismul nu mai are timp să aboarbă toate substanțele nutritive din brânzică sau iaurt.
- 4. O alimentație echilibrată, hidratarea corespunzătoare, joacă liberă la soare și confortul emoțional sunt stâlpi de susținere a imunității. Dar…asta nu înseamnă că puiul de om este ferit pentru totdeauna de orice microb, că este în afara oricărei probleme de sănătate, sau din contră, că e cazul, cum dă puțin frigul sau încep lunile cu R să sărim cu produse minune de imunitate 🙂
- 5. Puiul de om NU ESTE un adult mai mic. Nevoile lui nutritionale de crestere (calciu,fier,vitamina D) raportate la greutatea corporală sunt de câteva ori mai mari decât la adult. Este mai important CE MANÂNCĂ și mai PUȚIN CÂT mânâncă.
- 6. Există vitamine care se absorb mai bine prin prelucrare termică (de exemplu, vitamina A).
- 7. Copilul ar trebui să mănânce pește de 2 ori pe săptămână, în special pește gras. Pe lângă proteine, acesta conține vitamina D, acizi grași și Omega 3, iod, etc.
Diversificare cu răbdare și empatie
- 8. În medie, este nevoie de o expunere de 8-10 ori la un aliment nou pentru ca acesta să fie acceptat și să fie solicitat spontan de către copil. Deci, perseverați!
- 9. Dincolo de ceea ce spuneți despre mâncare, copilul va pricepe și va manifesta ceea ce manifestați voi în legătură cu mâncarea. Oricât de nutritiv ar fi spanacul sau oul, dacă voi nu mâncați sau vă strâmbați în fața lui, copilul va fi mai puțin curios sau înclinat să guste. Pentru că te vede pe tine. Și se inspiră de acolo 🙂
- 10. Este o idee bună să vorbiți despre modul în care feceți alegerile alimentare, chiar în fata copilului. Să știe și ei de ce alegem mai degrabă fructe de sezon, de ce e bine să avem farfurii colorate, cum se alcătuiește o farfuire echilibrată, etc. Deși poate nu vi se pare important, educația alimentară este o parte importantă a moștenirii pe care o lași puiului de om, iar ceea ce a mâncat/gustat/testat acasă este fundamentul pe care se poate clădi, mai apoi, sănătatea sa.
Diversificare cu bun simț
- 11. Apa înseamnă viață! Aici nu mai e nevoie să dau prea multe detalii, așa e? Știm cu toții cât de importantă este hidratarea și cât de des uităm, de multe ori, să ne bucurăm de apă 🙂
- 12. Măcar o masă pe zi împreună. Preferabil, mai multe. Mâncăm cu toții, la masă, ne bucurăm de bucate și de timpul împreună.
- 13. Desertul nu este necesar. Excesul de zăhăr poate face muuuult rău. Este mai ușor să prevenim efectele, pe termen lung decât să fim nevoiți să contracarăm efectele, mai târziu. O dată sau de 2 ori pe săptămână, în funcție de vârstă și în cantitate mică este arhisuficient.
- 14. Evitați excesele. De orice fel. Fie că vorbim de mezeluri pline de conservanți, coloranți, E-uri și alte bazaconii, fie că vorbim de produse excesiv prelucrate, bogate în potențiatori de aromă, sare, etc.
- 15. Măsura și bunul simț funcționează mereu. Nici un copil nu va aprecia o mâncare care ție îți pare scârboasă. Dacă sunt mai mici, nu înseamnă că e în regulă să îi păcălim sau să le băgîm pe gât fel de fel de paste dubioase, fără gust și culoare.
Ce urmează după diversificare?
Recunosc … Această postare s-a chinuit mult să se nască. Am tot amânat-o, m-am tot răzgândit privind tonul ei și așa a trecut o grămadă de vreme până a văzut lumina. Înainte de a ajunge la etapa cu pricina, diversificarea mi-a părut un mare baubau. După 2 copii și câțiva ani în care ne-am confruntat cu diverse, aproape că nu mai știu cum a fost. De ce m-am stresat sigur nu îmi amintesc 😛
M-aș bucura să aflu ce și cum vi se pare vouă corect/sănătos în privința alimentației voastre, cu pui de om mai mari sau mai mici. Ce a funcționat la voi și ce nu. O discuție sinceră cu voi pe aceste teme imi doresc 🙂 Pentru că, suntem atât de diferiți și experiențele noastre sunt atât de variate încât sigur există sfaturi care nu se aplică general, dar din care, dacă suntem deschiși la minte, putem învăța. Sau măcar le stocăm pe hard și le oferim altora care le pot valorifica 🙂
În final, vă rog mult să completați acest chestionar – este important să existe informații corecte și complete privind alimentația. Asta înseamnă că ar trebui să susținem demersurile care fix asta își propun. 🙂