Category

Idei pentru joaca puiului de om – Partea a II-a

Am postat zilele trecute o parte dintre activitățile, sper eu, distractive și educative, pe care le poți face cu puiul tău sub vârsta de 2 ani. O altă parte dintre aceste idei pentru joacă cuprinde următoarele sugestii:

  1. Escalada  După toate giumbușlucurile deprinderii mersului, au urmat interminabile ture sus-jos pe scările din fața blocului, pe mobila din sufragerie sau pe coșurile cu jucării. Inițial, am fost tentată să strig NUUUUUUUUUU! și să mă reped speriată spre copil. Dar, curând, cu puțină răbdare și autodisciplină, am înțeles că putem folosi curiozitatea specifică vârstei pentru a încropi jocuri noi. Cu mine în preajmă, cel mic a descoperit unde se poate urca, cum să cadă fără a se lovi, cât de sus îi este confortabil să ajungă. Chiar și pe pervazul lat, al ferestrei ne-am distrat, în lungile zile în care bolile copilăriei ne-au ținut captivi în casă. Variațiuni ale acestor jocuri cuprind diferite rampe (în interior sau afară), mersul pe burtă/coate în tubul gol/cutie, etc.
  2. Pentru că cei mici deprind repede rutina zilnică și o așteaptă, tocmai pentru că au termen de comparație, e foarte bine să le cântați/desenați/explicați, pe înțelesul lor (adică folosind propoziții scurte, cuvinte uzuale și mult limbaj al corpului) CE anume facem și, mai ales, DE CE. Spre exemplu, eu le spun copiilor că dimineața, ne spălăm pe față pentru a îndepărta orice urmă de somn și de vis 🙂
  3. Înot/Bălăceală – Da, mi se face taaaaaaare dor de vară când mă gândesc la asta. Merge și în cadă. Dar parcă la piscină sau la mare e cu totul altceva, nu?
  4. Plimbarea în aer liber este una dintre bucuriile noastre zilnice. Aproape pe orice vreme (exceptând ceața și perioadele foarte vântoase), măcar 15-30 de minute, măcar 1 dată pe zi. Ajută mult și la somn și la pofta de mâncare și la sănătatea și aerisirea creierului de mami.
  5. Mâncare distractivă – Nu știu cum stă treaba la voi, dar eu servesc uneori mâncare de lego sau de cuburi din lemn, prăjitură din hârtie sau ciorbiță din mașinuțe. Așa, doar din plăcerea de a-i lăsa celui mic bucuria de a amesteca, asezona și servi masa, la fel cu oamenii mari. Pentru cei care sunt mofturoși la mâncare, se poate încerca varianta cu fructe/legume din plastic/fedru/lemn (sunt îndrăgostită de acelea care se prind cu scai și pot fi tăiate în jumătăți).
  6. Play dates sunt, pe românește, întâlniri de joacă. La un loc amenajat sau chiar la tine acasă, dacă ai măcar o prietenă cu copil de vârstă apropiată, fără mare pregătire. Piticii se joacă (pe parcurs, veți descoperi mai multe stadii prin care trec, de la indiferența totală, la cearta pe jucării și apoi la prietenia pe viață, poate), mămicile socializează. Sau, dacă ești curajoasă, puteți face, prin rotație, pe mama responsabilă cu copiii. Exercițiu util dacă ai unul/doi și mai vrei unul! 🙂
  7. Pentru a testa răbdarea și exersarea abilităților fine, îi poți pregăti micului pui de om câteva sticle/borcane/recipiente pe care să le umple, folosind linguri de diferite dimensiuni, cu orez/făină/fasole/nuci/stafide, etc. Și această activitate este una dintre preferatele lui Petru. Chiar azi la prânz s-a hotărât să mute boabele de fasole din farfuria mea în castronelul lui. Folosind furculița. Eu m-am distrat, dar el era tare concentrat! Acesta este doar una dintre multele idei pentru joacă folosind transferul obiectelor lichide sau solide.
  8. Timpul pentru discuții la noi în casă, un obicei aproape sacru. Așa cum am timp 1 la 1 cu fiecare copil, m-am obișnuit să petrecem câteva minute pe zi și doar vorbind. Chiar și puiul mic se bucură de aceste clipe, urmărește mimica mea, repetă ceea ce îi arăt și se bucură la maxim de drăgăleala inclusă.
  9. Ce este/Cum este? Pentru cine mă cunoaște sau citește blogul, nu-i de mirare probabil, că puiii mei de om vorbesc mult. Chiar și cel micuț are o mulțime de cuvinte în vocabular, mai mult sau mai puțin corecte. Pentru că am contribuit și eu, alături de moștenirea lor genetică și ne-am petrecut mare parte din timp povestind despre ceea ce facem sau vedem. Așa am învățat unde e ușa, ce culoare are becul sau luna și ce gust are mărul sau ciorbița. 🙂
  10. Activități cu animale sunt toate acele jocuri, cu puzzle-uri, cărți sau plușuri/figurine. Sunt sigură că aici nu e nevoie de prea multe explicații. De asemenea, e util să aveți mănuși marionete care să interpreteze diferite roluri și să dea sfaturi de preț micilor exploratori.
  11. Încă de când erau micuți (până într-un anișor), copiilor le-au plăcut călătoriile inventate cu calul, cu trenul sau chiar cu vaporul. De fapt, îmi amintesc zâmbind că și eu mă jucam acest joc împreună cu sora mea.
  12. Spuneam în postarea cu jucăriile ce pot deveni daruri apreciate că de multe ori, cele mai frumoase și spectaculoase jocuri și jucării se nasc din inspirația de moment, folosind obiecte pe care le avem la îndemână. Jocuri cu paiele de băut, joaca senzorială, tărâmul bucătarilor sau jocurile cu apă sunt câteva sugestii doar.
  13. Una dintre cele mai noi activități, la noi în casă, este jocul cu bile hidrofile colorate. Fie vorba între noi, și mie mi se pare interesant!
  14. Amintiri și fețe familiare – deși poate părea cel puțin ciudat, un album de fotografii de familie sau o filmare de câteva minute poate fi un pretext pentru a-i arăta copilului tău oameni dragi pe care nu îi vede zilnic, de a vorbi despre sentimente și de a trăi apropierea.
  15. O sesiune de gimnastică înviorează, aduce bună dispoziție și reglează emoțiile acumulate. Dimineața sau seara, câteva minute de mișcare, poate chiar pe muzică, pot deveni un ritual zilnic.

Acestea sunt sugestiile noastre de jocuri și joacă pentru copilașii până în doi anișori (dar merg bine și mai târziu). Cu puțină creativitate și răbdare, chiar și o banală după-amiază în interior poate deveni un prilej de bucurie. Nu-i așa că nu-i greu?

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.