Category

Lista cu lucruri UTILE pentru bebe ACASA

Continui seria articolelor listă, începută cu Lista pentru maternitate cu o nouă experiență, cea a unei colecții (mai cuprinzătoare pentru unii) de lucrușoare pe care le veți folosi odată ce ați ajuns acasă, cu copilul proaspăt născut.

Trecem peste emoția resimțită de toată lumea, trecem peste oboseala și stresul asociat evenimentului (curând vom povesti, pe larg și despre asta).

Din experiența mea și a mamelor pe care le cunosc, am creionat o listă cu lucruri utile pentru bebe (și îngrijirea lui) de la care cei interesați se pot inspira, să zicem…

  • În primul rând, un sistem de purtare sănătos, ergonomic (tot sărbătorim Săptămâna Internațională a Purtării în perioada 5-11 octombrie, cu o grămadă de concursuri, evenimente și întâlniri). La un nou născut se potrivește foarte bine wrap elastic sau țesut/ sling cu inele/ wrap-tai mic (până la 6 luni). Deși pare complicat, la început, NU E! De asemenea, pe lângă multele beneficii ale purtării sănătoase a copilașilor, sistemele de purtare ergonomice oferă mamei (sau tatălui) posibilitatea de a avea 2 mâini libere. Dacă sunteți din județul Neamț și vreți să aflați mai multe despre purtarea copiilor, vă așteptăm cu drag, în grupul dedicat, Babywearing Piatra Neamț. De altfel, astfel de grupuri de susținere există în multe alte orașe din România și din lume. Eu am descoperit mulți oameni faini prin intermediul întâlnirilor organizate de mămici inimoase și sunt mândra că fac parte din aceste grupuri.
  • Cădiță + măsuța/salteluța de înfășat. Noi am avut norocul de a primi ( de la un alt copilaș) o variantă 2 in 1, am iubit-o, ne-a folosit și am dat-o și noi mai departe altor copii. Este, din câte văd la o simplă căutare, destul de scumpă, dar o puteți folosi și la un al doilea copil și apoi o puteți dona sau vinde, dacă nu vă mai folosește. O variantă mai simplă este să schimbați copilul stând jos, pe o pătură mare, folosind o aleză absorbantă (dacă mama stă jos, iar copilul este la același nivel, efortul pentru spatele adultului este minim). O cădiță simplă, destul de mare și fără alte zorzoane este o variantă de cursă lungă, dar, la fel de bine, copilul poate fi spălat foarte ușor și în chiuvetă (la început) sau în cada mare, alături de unul dintre părinți.
  • Deși peste tot primul lucru (sau printre primele) apare menționat pătuțul copilului, părerea mea sinceră este că, mai ales pentru cele care decid să alăpteze (susțin alăptatul exclusiv până la 6 luni și apoi, concomitent cu diversificarea, până la minim 2 ani, asemeni recomandării OMS, dacă nu este evident sau dacă aceasta este prima postare pe care o citești de pe blog), cosleeping-ul este cea mai eficientă variantă pentru un somn odihnitor și mai puțin fragmentat, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Evident, dacă sunteți dispuse să încercați această variantă (sunt multe postări pe această temă, la o simplă câutare veți descoperi atât păreri pro, cât și opinii contra). Cu alte cuvinte, pătuțul NU ESTE UN MUST pentru un copilaș.
  •  Eventual, se poate culca puiul de om într-un coșuleț sau chiar în landoul căruciorului, dacă aveți așa ceva sau vă tentează sa cumpărați. Am auzit atât de multe istorii despre pătuțuri cu lenjerii colorate, cu laterale buretate, cu caruseluri ispititoare și dezamăgirea părinților că puiul nu vrea să stea în pătuț mai mult de 3-7 secunde… Am auzit și despre costurile unor astfel de investiții și cred sincer că, în cazul în care va fi nevoie și veți descoperi că micuțul dumneavoastră nu vrea să vă simtă aproape (deși mă îndoiesc!) și că este mai liniștit dacă doarme singur, separat, în patuț (deși mă îndoiesc, încă o dată), puteți cumpăra un pătuț. Frumos, simplu, vopsit cu vopsea pe bază de apă, desigur. Alegeți o saltea cât mai fermă. Nimeni nu vă poate garanta că cel mic va rămâne în pătuț odată ce l-ați cumpărat, dar este un lucru pe care îl veți descoperi, la timpul potrivit. Personal, am apreciat somnul câștigat având băieții lângă mine, am apreciat chiar și semitrezirea (sau trezirile nocturne), la fel cum au apreciat și ei, puiii de om, apropierea de mine și de tati. Bonus, minunatele dimineți în care soarele răsărea odată cu piciorușul grăsuț care poposea în ochiul meu stâng sau în coasta mea dreaptă. 🙂
  • Cel puțin în primele 2-3 luni, dacă cel micuț are nevoie să fie schimbat pe parcursul nopții, este foarte utilă o lampă de veghe sau chiar o veioză de sare. Aceasta din urmă are și rol terapeutic, după cum aflăm de la Viațaverdeviu. Lumina făcută de o astfel de lampă este atât de suavă și de liniștitoare, încât mie îmi vine să țin lampa aprinsă chiar și când nu ar fi nevoie. Varianta mai puțin luminoasă (și mai ieftină) este un animăluț care se pune în priză, cu leduri colorate).
  • În ceea ce privește căruciorul, iar nu mi-a făcut cu ochiul ideea, nici măcar la primul copil. Abia când ne-au năpădit căldurile cele mari am considerat necesar să cumpăr așa ceva. Fiind adepta lucrurilor practice, am ales un cărucior care se putea lăsa pe spate aproape complet, ușor de strâns și transportat, cu loc generos pentru bagaje și fără multe accesorii. Evident, este înțelept să adaptați aceste recomandări la situația voastră: dacă circulați mult cu mașina, mare atenție că plimbătorul de copii să încapă în portbagaj (și eventual, să mai rămână loc!), dacă veți face multe plimbări prin zone cu teren accidentat (cum sunt multe trotuare în țara noastră!), e bine ca roțile mari să aibă și sistem de blocare și suspensiile să facă față. Nu cred că un cărucior 3 în 1 își merită căruța de bani. Am preferat să iau lucruri care să întrunească acele condiții care erau importante pentru noi, lăsând la o parte firma, culoarea sau mai știu eu ce fițe din lumea cărucioarelor. Mare atenție cât de greu este căruciorul, raportat atât la capacitatea de a căra a mamei, cât și la locurile în care va fi plimbat (lift, scări, pante, etc.)
  • Scoica auto – aici este neapărată nevoie sa fie OMOLOGATĂ. Verificați (preferabil înainte de a cumpăra!) ce fel de sistem de prindere există în mașina voastră – cu centuri (clasic) sau ISOFIX. Cea mai sigură modalitate de a transporta un bebeluș/copil în mașină este în scaunul de mașina, o perioadă cât mai lungă de timp cu fața în sens invers sensului de mers (un filmuleț dramatic, dar foarte convingător aici)

     

  • Consumabile : scutece de unică folosință (mare grijă la mărimea aleasă!) sau scutece textile, ser fiziologic (o butelcă de perfuzie din care scoateți cât va trebuie cu un ac și seringă este cea mai comodă variantă), comprese sterile, vată/tifon, alcool alb 70 grade C sau spirt medicinal pentru buric, gel/săpun pentru cap și corp cât mai blande cu pielea copilului (există păreri conform cărora este preferabil să îl spălați exclusiv cu apă, cel puțin la început, în prima lună măcar), o cremă pentru funduleț/lanolină pură – NU SE FOLOSEȘTE DECÂT LA NEVOIE, eventual un ulei de masaj (cât mai natural, de măsline, de cocos sau unt de shea).
  • Haine pentru nou născut – Oricât de drăguțe vi s-ar părea, NU CUMPĂRAȚI multe haine de mărime NN(nou născut sau 0-1 lună). Câteva schimburi pe care le veți roti de câteva ori și apoi veți trece la următoarea mărime. Alegeți haine din bumbac, ușor de îmbrăcat/dezbrăcat (cu fante pe umăr, cu capse pe lateral). Nu cădeți în capcana de a alege lucruri cu multe șnurulețe, fundițe, cu piese sau decorațiuni textile detașabile, care pot zgâria sau incomoda. Pentru început, sunt suficiente câte 4-5 body-uri, 4-5 pantaloni cu botoșei, 4-5 costumașe cu totul de interior, câteva perechi de șosete. Body-urile maieu sunt utile în orice anotimp, putând fi suplimentate cu vestuță/bluză cu mânecă lungă, în funcție de temperatură. Pentru exterior, 1-2 costumașe tip overall care pot fi îmbrăcate ușor. De asemenea, 1-2 căciulițe mai groase (pt iarnă) sau pălării de soare/băscuțe, pt anotimpul cald. Foarte practice sunt costumele tip cosmonaut pentru iarnă, dar 2 sunt suficiente! 🙂
  • Câteva păturici, de grosimi diferite – Alegeți materiale naturale (bumbac sau lână), culori frumoase și texturi care pot fi folosite în diverse împrejurări. De asemenea, puteți avea la îndemână câteva bucăți de finet, cu utilizare multiplă – de pus în cărucior, pe pat, de învelit piciorușele, de pus pe umăr când țineți copilul să scoată aerul afară, etc. Se pot cumpăra bucăți mai mici din comerț sau la metru, din care faceți câte bucăți vreți voi (se face doar tiv pe margine, nu e greu și e destul de ieftin). În aceeași categorie intră lenjeria de pat (cu sau fără apărători de pătuț – nu sunt utile decât mai târziu, în primele 2 luni copilul nu este foarte mișcăreț!) și sacul de dormit pentru bebe (preferabil plăpumioarei pentru că bebe nu se poate sufoca astfel, iar pentru cei care dau mult din picioare/se dezvelesc poate fi o soluție).
  • 2-3 prosoape mari – mi se par mult mai practice decât cele speciale, cu „glugă” și pot fi folosite o perioadă mai lungă de timp.
  • Un termometru bun – pentru verificarea temperaturii apei (știu varianta „cu cotul” dar, cel puțin pentru părinții începători, cotul nu are gradații), pentru a verifica temperatura din cameră și pe cea a copilului (noi am avut inițial unul clasic, cu semnal sonor, apoi am primit unul cu infraroșu de frunte/non contact).

Lucruri pentru bebe de care Nu aveți nevoie:

  1. Jucării de bebe – pana pe la 2-3 luni (cel puțin). Același lucru pentru jucăriile de baie.
  2. Sterilizator, biberoane, tetine – decât dacă folosiți lapte praf pentru a hrăni copilul
  3. Încălzitor de biberoane, perie, soluție dezinfectat – idem pct. 2
  4. Mameloane de silicon, ceaiuri de lactație – sunt soluții la care se va apela în ultimă instanță, după ce veți discuta cu un consultant în alăptare
  5. Pernă pentru copil
  6. Produse „speciale” pentru copii ca detergent, balansoar, prosop cu colț/capișon, săpun de copii, linguriță de copii, bețișoare de urechi pentru copii, etc.
  7. Sistem de monitorizare – pentru o casă normală, cu distanțe mici între camere și oameni care sunt atenți la semnalele și nevoile copilului
  8. Medicamente minune pentru colici – nu cred în tratamente minune, voi scrie mai pe larg despre asta
  9. Ceai pentru bebeluși
  10. Cântar – este stresul tuturor părinților. Nu ajută cu nimic la dezvoltarea corectă și armonioasă și dă „dependență”. Este suficientă cântărirea 1 dată pe săptămână la medicul de familie/pediatru și după prima lună, 1 dată pe lună, la controlul lunar.

 

Concluzia este că pentru a crește un copil sănătos și fericit nu avem nevoie de foarte multe lucruri, ci, mai ales de apropiere, de atenție și răbdare. Copilul vostru va crește înconjurat de lucruri utile pentru bebe, va crește sufocat de lucruri inutile sau va crește înflorind cu iubire și atașament?

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

4 thoughts on “Lista cu lucruri UTILE pentru bebe ACASA”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.