Note de dietă. Gânduri :)
M-am apucat de dietă. Nu râdeţi că nu e glumă. 🙂
Partea I – Începutul
Nu am nici o intenţie să umplu blogul cu astfel de postări, doar că mi-am spus că e cazul să împart cu voi, cei care poate vă gândiţi că vara este o perioada bună pentru a ţine o dietă.
Să începem cu începutul, spun.
Nu am fost niciodată o slăbuţă. Mereu am avut forme şi câteodată cred că mi-aş pierde o parte din farmecul personal dacă m-aş ascuţi prea tare. Dar, fiind mignonă, orice kilogram pierdut sau câştigat se cunoaşte destul de bine. De altfel, întreaga adolescenţă am ţinut n cure de slăbire. În parte pentru a fi în rând cu fetele, în parte pentru a intra în graţiile unei persoane de sex feminin importante din viaţa mea. Multă vreme, moştenirea genetică şi-a spus cuvântul destul de pronunţat.
În ultimii 5 ani, deşi am adus pe lume 2 copii, pentru care mulţumesc cerului, deşi am trecut la un regim de alimentaţie fără carne, mi-am păstrat oarecum numărul de kilograme (exceptând cele două perioade de sarcină, când am pus câte 10 kilograme). Cu siguranţă m-a ajutat şi alăptarea prelungită 🙂
Câteva gânduri… pe parcurs
- Dacă faceţi parte din categoria celor care au o constituţie mai robustă/pufoasă, este foarte important să vă stabiliţi un obiectiv realist. Cu alte cuvinte, o marjă de 5-10 kilograme pe săptămână este un deziderat nerealist, nu este sănătos şi, pe termen lung, cred că aduce mai multe neajunsuri decât beneficii.
- Deşi poate părea uşor de făcut pentru o perioadă scurtă de timp, curele de slăbire drastice NU SUNT recomandate. , Pentru că înfometarea nu acoperă nevoile nutriţionale ale corpului tău. Te poţi înfometa, poţi slăbi MULT chiar, dar după înreruperea dietei, este posibil să recâştigi kilogramele pierdute foarte repede sau, şi mai rău, să adaugi altele în plus.
- Conform nutriţioniştilor, o dietă deşteaptă este una care ţi se potriveşte. Da, o dietă personalizată, raportată la nivelul tău fizic, psihic şi la nevoile energetice ale corpului tău, este varianta câştigătoare. Este importantă discuţia iniţială cu medicul/nutriţionistul care te va urmări pe perioada dietei. Spre exemplu, necesarul de calorii pe care îl consumă o persoană care face sport/muncă fizică în fiecare zi este diferit de cel al unei persoane sedentare. Este bine să avem în vedere şi orice alte probleme de sănătate sau obiceiuri alimentare.
- Pe termen lung, orice dietă are şanse de izbândă tot mai mari cu cât reuşeste să inoculeze persoanei un stil de viaţă şi de alimentaţie sănătos. Asta înseamnă 3 mese principale şi 2 gustări pe zi, aport potrivit de lichide pe parcursul zilei, mişcare (de preferat în aer liber), evitarea alimentelor foarte procesate, renunţarea la crănţănelile dintre mese şi la bombele calorice (dulciuri pline de coloranţi, zahăr, prăjeli, sucuri carbogazoase,etc.)
Câteva trucuri…
- dieta + un regim constant al activităţilor zilnice= LOVE. Asta poate însemna mişcare în aer liber, orice sport care vă place şi/sau gimnastică/masaj de întreţinere. Am descoperit de curând beneficiile drenajului limfatic (dar despre acestea, în altă postare!)
- Cu cât eşti mai vechi în exersarea dietelor :), cu atât scăderea în greutate va fi mai mică. Mai exact, dacă ai ţinut n diete de-a lungul timpului, este normal ca rata de pierdere a kilogramelor este încetinită. Pentru cei care sunt la prima dietă, este foarte posibil ca scăderea să fie una spectaculoasă.
- Truc de imagine: hainele pe care le purtăm pot să transmită mesajul transformării noastre. Apelează la sfaturi specializate sau fă o sesiune de întâlniri cu prietenele tale. Este foarte important să subliniezi ŞI prin vestimentaţie ceea ce ai frumos. Dar şi să maschezi, pe cât posibil, acele porţiuni ale corpului de care nu eşti foarte mândră. Un singur exemplu aici, dacă ai picioarele foarte groase şi/sau celulita îţi dă bătăi de cap, fustele scurte nu îţi sunt cele mai bune prietene. 🙂 Pe de altă parte, ar fi util să descoperi o persoană publică având conformaţie asemănătoare corpului tău. Caută cât mai multe dintre ţinutele pe care aceasta le adoptă (şi care au succes, evident). Experimentează şi vezi ce ţi se potriveşte!
- Este foarte util să ai un cântar bun. Acelaşi lucru este valabil şi pentru oglindă. Este important să nu deformeze realitatea, dar nici să nu te minţi singură.
- Schimbările de alimentaţie pot influenţa sănătatea ta,deci ia în considerare un set complet de analize înainte de a începe. De asemenea, poţi nota deficienţele de vitamine, mineralesau alte probleme de sănătate care te pot ajuta sau din contră, te pot ţine pe loc. De exemplu, aportul de lichide pentru o persoană care este predonderent constipată va fi unul, în vreme ce pentru o persoană care suferă de retenţie de apă va fi ajustat altfel.
- Un jurnal al pierderii în greutate te va ajuta să vizualizezi exact ce şi cum. Cântăreşte-te în acelaşi moment al zilei (preferabil dimineaţa, după ce ai mers la baie), cu acelaşi cântar şi îmbrăcat cât mai sumar sau chiar gol/goală. 🙂 Nu încercaţi în public, decât dacă nu vă pasă de comentariile celor din jur. 🙂
Concluziii
- Vara/primăvara pare a fi mai uşor să ţii o dietă, pentru simplul motiv că sunt multe fructe şi legume proaspete care pot înlocui bombele calorice.
- E tare bine să ai un partener de dietă. Măcar unul 🙂 O persoană care să te ajute şi să te înţeleagă, cu care să faci schimb de idei şi care să te susţină când eşti aproape să renunţi.
- Pe măsură ce timpul trece şi înaintezi în vârstă, e mai greu să scapi de kilogramele acumulate. De asemenea, acest bagaj greu pe care îl porţi cu tine peste tot poate degenera, producând alte afecţiuni.
- Nu te duce la cumpărături înainte de a mânca. Vei fi tentat să cumperi mai multe lucruri nesănătoase şi vei ajunge cu ele acasă, unde vor constitui ispite pentru tine şi dieta ta.
- Fii blând cu tine şi corpul tău! Probabil vei mai fenta dieta, mai ales dacă eşti pofticios sau ai destule ispite prin jur. Învaţă să te ierţi, să recunoşti şi să eviţi politicos astfel de ispite.
Eu sunt la dietă de 3 săptămâni aproape. Urmez programul stabilit de un medic nutriţionist şi recunosc, sincer, am dat jos doar câteva kilograme. Efectele se văd deja pe haine şi pare că mă îndrept în direcţia cea bună.
Cine mai e la dietă, mâna sus! Câte diete aţi ţinut şi care au fost rezultatele? Hai să ne vedem mai supli şi mai sănătoşi!
One Reply to “Note de dietă. Gânduri :)”