Pernuțe LiteraLe – un proiect mic, dar cu suflet
Din seria interviurilor cu super mame din comunitatea WAHM, astăzi o cunoaștem pe Tatiana, o Oamă cu suflet plin de culoare și formă, cum veți vedea.
Vă spun încă de la început că întrebările mele, deși nu s-au dorit grele, au fost mestecate pe îndelete, s-a scris, șters și iar scris cu emoțiile la purtător.
Mămica de la Pernuțe LiteraLe la raport
- Cine ești TU?
Pernuțe LiteraLe – Sunt Tatiana, născută în Republica Moldova, mămică de balerină de 6 ani și jumate și un mic voinic de 1 an. Sunt un scorpion asumat, meticulos, perseverent, organizat, optimist, sincer până la defect, ecologist convins 🍀 Îmi place mirosul de ploaie, de frezie, ciocolata albă, Parisul (la nivel de vis). Urăsc minciuna.
- Care este pasiunea ta? Dar job-ul?
Pernuțe LiteraLe – Pasiunile mele s-au împletit mereu cu jobul (sau invers); oriunde am muncit am făcut pasiune din activitate, începând cu servirea clientului la masă din vremea facultății, până la înregistrare unei mărci la Oficiul de Stat pentru Invenții si Mărci – tot timpul m-am contopit cu ce am făcut.
Nu au fost foarte multe locuri de muncă, nu îmi plac schimbările dese, dar orice funcție am îndeplinit-o cu maxim devotament. Coincidență sau nu, dar ultimul loc de muncă e foarte strâns și el legat de proiectul meu în derulare Pernuțe Literale 😍
Trecut, prezent și viitor
- Cum a început totul?
Pernuțe LiteraLe – Cred că e banal, e știut faptul că, la un moment dat, în ciuda programului încărcat de „stat” cu bebe acasă, mamele ajung să se simtă neîmplinite parcă, inutile și caută un rost. Caută să facă ceva și pentru mulțumirea personală, caută alt gen de apreciere, din afară, caută hrană pentru sufletul lor (dar și pentru portofel 😀 )
S-a întâmplat acum 7 ani, eram gravidă in trimestrul III. Împinși de circumstanțe, ne-am mutat în București. Nu am vrut, a trebuit, am acceptat, am îmbrățișat.
Am primit cadou mașina de cusut pentru că se știa că am îndemânare într-ale handmade-lui (moștenire de la mama). Mi-am creat o găoace în care eram doar eu cu ea și smartphone-ul, bată-l vina, mai smart decât mine. Am cochetat cu scutecele reutilizabile mai întâi, apoi câteva păturici personalizate, protecții pătuț.
Parcă îmi plăcea și îmi reușea … Și, așa cum fiecare copil este cel mai special pentru mama sa, așa am vrut și eu să-i ofer ceva special fetiței mele, ceva ce nu era pe piață atunci. Am creat prima litera A, au urmat L, I, S, A – Alisa fiind prima noastră minune ❤️
Au urmat 2-3 mămici care au apreciat și au vrut și ele. Apoi, cumva, tot mai multe mămici din rândul prietenelor, cunoștințelor care s-au bucurat de cadourile pe care le primeau de la mine. Nu erau nicidecum comenzi, ci doar un fel de testări. Am făcut multe cadouri, o fac și acum 😁 Comenzile ferme au venit muuult mai târziu.
M-am motivat mereu acest motto : „Caută să faci un lucru care îți place atât de mult încât l-ai face bucuros și gratis; apoi învață să-l faci atât de bine încât oamenii să fie bucuroși să te plătească pentru el”. De aici s-a aprins beculețul. Și restul parcursului a fost clar 😃<
- Cum îți petreci zilele acum, cu toată nebunia din jur?
Pernuțe LiteraLe -Recunosc, greu, foarte greu. Am fost mult prea liberi până acum ca să ne trezim brusc atât de izolați.
- Ce te motivează? Cum scapi de greul inerent?
Pernuțe LiteraLe – Sursa principală de energie izvorăște din feedback-ul clienților. Mă încarc din cuvintele lor de mulțumire, iar pozele cu pernuțele ajunse la destinatar sunt de departe preferatele mele!
Cu fiecare ultim pas de cusătură dintr-o comandă crește și încrederea, se dezvoltă convingerea că se poate, iar odată cu postarea unei lucrări finisate pun punct și o iau de la capăt cu mai multe forțe, cu un nou entuziasm !
- Ai susținători?
Pernuțe LiteraLe – Încă din prima zi de viață, mogâldeața mea a fost susținătoarea number one.
Accepta necondiționat tot ce făceam în jurul ei, se tot minuna de diverse texturi, a stat ascultătoare pe post de fotomodel, a învățat culorile din materiale, acum decupează tipare și coase cu acul de mână, mai apasă și pedala din când în când și-i tare mândră de colecția ei de materiale (o recompensez cu petice 😀 )
De mai bine de un an a apărut și al doilea susținător – el deocamdată e fascinat de lumina becului, viteza acului și de firele de ață ce nu se mai termină 😀
Aceștia sunt pilonii mei.
Regrete și planuri
Pernuțe LiteraLe -Hm, nu mi-am pus vreodată problema în așa mod. Mereu am considerat că lucrurile vin de la sine exact așa cum trebuie.
Iar dacă avem de trecut o cumpănă, înseamnă că a apărut ca o necesitate pentru a ne întări și pentru a aprecia mai mult ceva ce poate nu observam suficient înainte.
Nu, nu aș schimba nimic și mulțumesc Celui de Sus pentru toate câte mi le-a dat sau luat. Nu îmi plac regretele, de niciun fel.
Când nu mai pot, o pomenesc pe bunica , D-zeu s-o odihnească, care spunea așa „Nu-ți fă griji, D-zeu îți dă doar atât cât poți duce, nu mai mult; dacă îți este dat, înseamnă că POȚI”
- Ce îți dorești pentru copilul tău, din toate punctele de vedere?
Pernuțe LiteraLe – Pentru copilul Pernuțe LiteraLe îmi doresc să aibă continuitate, să rămînă la fel de încăpățânat și să tot meargă înainte cu încredere și cu fruntea sus; să reușească să extindă ziua la 25 ore. Mi-aș dori să îl afle și Europa, și alte continente, dar dificil cu „viza” 🙂
- Care este cea mai mare reușită a ta, de până acum?
Pernuțe LiteraLe – Cea mai mare reușită este chiar longevitatea proiectului meu Pernuțe LiteraLe. Spun asta pentru că sunt singură singurică antrenată în el, a apărut odată cu multe alte noutăți în viața mea.
Pe parcurs au apărut și doi copilași în familie, am schimbat câteva locuințe, iar de Bucureștiul mega-ofertant nu mai zic nimic (ce-i mult strică).
Deși eu am avut mereu un loc de muncă stabil și croitoreala mea nu a avut niciodată prioritate, sunt mândră că gestionez acum această pasiune, devenită și job.
În cei 7 ani am avut multe momente în care am ajuns la limită, multe încurajări de „las-o mai moale, fă o pauză, nu vei face față”, însă au existat voci mai puternice care nu m-au lăsat să cedez și nici nu o voi face prea curând.
Ba din contra – vreau să ne cunoaștem, să interacționăm, să vă bucur cu ce pot 🙂
- Câteva cuvinte de final, pentru mine și cei care citesc „ÎNTÂLNIREA” noastră 🙂
Pernuțe LiteraLe – Fiți cuMinți, acum și de acum încolo !Vă cuprind !
Cam asta a fost despre noi, de data asta. Vă încurajez călduros să căutați oameni frumoși de care să vă înconjurați, să susțineți proiecte – mici sau mai mari – cu sens, de unde primiți mai mult decât un produs. Tatiana vă așteaptă pe pagina ei cu idei faine de cadouri, așa cum vă doriți și cum merită cei dragi inimii voastre.