Jocuri cu bile
Vremea rece a venit şi nu mai avem atât de mult timp de stat afară. /las mai jos câteva sugestii de jocuri cu bile, care pe noi ne-au ţinut ocupaţi şi ne-au distrat, în ultima vreme.
O parte dintre aceste jocuri cu bile le-am „inventat”, împreună cu copiii mei. O altă parte sunt adaptări ale unor propuneri/idei de activităţi ce mi-au plăcut de la „grădiniţa de copii mici”, cum îi spunem noi :), respectiv Start Academy pentru Copii din Piatra Neamţ. E locul unde merge puiul mic de om, unde îl ştiu în siguranţă şi unde putem şi noi, părinţii, să aruncăm un ochi la activităţile zilnice, urmărind postările zilnice (cu poze!) ale inimoasei echipe. Am mai scris, de-a lungul timpului, despre acest loc, v-am povestit ce am luat în considerare când am ales aceasta locaţie şi cum s-a adaptat Petru mic la colectivitate.
Revenind la activităţile cu bile…
Jocul nr 1 – Ţinta cu bile
Necesar: câteva bile de diferite dimensiuni, din plastic, 1 găletuşă/cutie cu gura suficient de largă încât să intre bilele (noi am folosit o găletuşă de 900 g, rămasa de la iaurt)
Cum se joacă: Se stabileşte distanţa de aruncare (unde vor sta copiii şi unde va sta ţinta lor). În funcţie de vârsta copiilor şi de mărimea bilelor, puteţi începe plasând găleata foarte aproape, îndepărtând-o de copil, pe parcursul jocului. Fiecare copil va primi acelaşi număr de bile, aruncând pe rând, la ţintă. Noi nu am ţinut nici un fel de scor şi am diversificat apoi activitatea cu bile aruncând din picioare, cu spatele, de pe pat, de pe scaun 🙂 Copiii mei sunt încă micuţi pentru genul acesta de joc (= nu nimeresc prea des), DAR…. ne-am distrat împreună, râzând şi încurajându-nu unul pe altul. Pentru a spori comicul situaţiei, am jucat şi eu cu ei, aruncând catastrofal, fapt ce i-a făcut să râdă în hohote 🙂
Jocul nr. 2 – Dansul cu bile
Necesar: câteva bile de diferite dimensiuni, din plastic, sticle/bidoane goale CU CAPAC în care se vor pune bilele (noi am folosit 1 bidon de 5 l rămas de la apa plată pe care o cumpărăam şi 1 sticlă goală de lapte, cu gâtul suficient de larg încât să intre bilele, de ex. Napolact). Am introdus bilele pe rând, una câte una, cu maaaare atenţie şi concentrare maximăa. Am pus capacul şi am făcut muzica, rotind sticla în toate direcţiile. Mami este „arbitru” care anunţă, alternativ şi fără avertizare, DANS sau STANĂ DE PIATRĂ. Nu am poze de exemplificare, dar ne-am distrat pe cinste şi Petru încă îmi mai cere acest joc.
Jocul nr. 3 – Pânza de păianjen şi bilele de hârtie
Aici, doamnele de la grădiniţă să trăiască 🙂 Vă las câteva fotografii grăitoare. Jocul este simplu: o pânză de păianjen din scotch gros, lipit pe un toc de uşă. Câteva bile de hârtie (igienică, creponată sau simplă) şi gata la distracţie!
Postarea aceasta este una care vrea să vă dea imboldul necesar de a vă juca, alături de copiii voştri! Nu e nevoie de jucării scumpe ca să vă petreceţi timp de calitate cu cei mici. Jocurile cu bile sunt câteva idei, dacă vă plac, o să mai revin şi cu altele, pe măsură ce le descoperim. Sau, la fel de bine, aştept sugestii de la voi, bine?