Category

Cărți și activități – idei pentru mici și mai mari

Pentru că am tot amânat să scriu despre asta, iată ca acum, într-un moment de respiro, îmi adun forțele și gândurile și scriu.
Nouă (mie și familiei mele) ne plac tare mult cărțile. Ne place să citim, să răsfoim, să descoperim, să lipim, să îmbinăm. Da, chiar și celui mic îi plac. Deocamdată îi plac foarte mult paginile și texturile, le miroase (uneori chiar încearcă să le guste), dar îl văd cum e atent la culori, cum descoperă cum se simte diferit o textură față de alta, cum privește diferit o carte mare față de una micuță, una groasă față de o revistă, etc.
11026088_1042694352410563_1589545229653578158_n

Pentru vârsta mică (0-18 luni), pentru primele lecturi și pentru plăcerea descoperirii, ne folosim frecvent de cărți senzoriale, ca cele de mai jos sau chiar de cele audio, cum au fost frumos prezentate de prietena noastră, Ama, aici.
IMG_0071IMG_0067

IMG_0070

IMG_0066

IMG_0063

IMG_0061

IMG_0059

Din vreme în vreme, se cere imperios ca numărul și subiectele cărților pe care le avem și de care ne bucurăm să crească. Am trecut, de pe vremea când M. era de vârsta lui P. prin diferite stadii de consumatori de carte, de la cele textile (cu care nu mai am poze), la cele de colorat/lipit, ca aici.
IMG_1462

IMG_1464

IMG_1469

IMG_1477

La stadiul acesta am rămas o vreme și, chiar și acum, există încă zile cu astfel de activități. Am exersat număratul și folosirea unor noțiuni utile ca culori/forme, cuvinte uzuale în anumite contexte, piese de mobilier, părți ale corpului, obiecte de vestimentație, cuvinte opuse, etc.
IMG_0058

IMG_0100

IMG_0048

IMG_0047

IMG_0042

IMG_0041

Acum, ne aflăm deja la categoria mai avansată, și anume cărțile care ne ajută să facem diferite scenarii (role-play). Pentru mine, care dispun de răbdare și creativitate, e chiar ușor să pun în scenă fel de fel de activități, folosindu-mă de aceste materiale! Dar chiar și tati, mai tehnic din fire și aplecare, preferă genul acesta de cărți pentru că îl ajută să închege conversații interesante cu băiatul cel mare care ne uimește prin limbaj și fantezie!
IMG_1455

IMG_1458

A propos de limbaj, sunt ferm convinsă că lectura îl ajută să își dezvolte și îmbogățească vocabularul, sunt sigură că va aprecia calitatea cărților care îi trec prin mâini și că va păstra pasiunea pentru lectură. Mă bucur și mă mândresc azi, dacă îi pot oferi un astfel de start în viață. Da, e încă micuț și nu am pretenția să știe să vorbească fluent o limbă străină încă de acum, dar mă bucură dorința lui de a folosi capacitatea absorbantă a minții și sper să folosim la maxim acest potențial.

O altă categorie de ajutoare, pe care le îndrăgim tot mai mult în ultima vreme, acum la peste 3 ani, sunt cărțile de povești! M. are deja unele preferate, alese în funcție de cititor! Eu mă distrez copios pentru că sunt obligată să păstrez tonalitatea și explicațiile, exact așa cum le-am relatat la prima lectură. Altfel… mi se spune, suav „Mami, nu era așaaaaaaaaaa!”
IMG_0026

IMG_0072

IMG_0075

IMG_0139

Când nu avem chef/răbdare de povești și mânuțele micuțe au nevoie de ocupație, ne punem pe meșterit diferite proiecte a la Art Attack sau pe lipit/potrivit! Aici, ca o paranteză, voi adăuga faptul că las jocul să se desfășoare cursiv, fără a interveni foarte mult, fără a pune accent exclusiv pe rezultatul final. Da, este importantă utilitatea unui demers, dar vreau să încurajez și creativitatea copilului, să îi ofer spațiul și uneltele de a crea cum și ce simte!
IMG_0159

IMG_0161

IMG_0169

IMG_0170

Închei periplul nostru cu precizarea că M. și P. se joacă destul de mult și cu jucăriile, petrec timpul și în aer liber și socializează suficient, pentru vârsta lor. Activitățile și lecturile pe care le facem și pe care le propun când îmi este solicitat ajutorul se bazează pe caracteristici diverse ca plăcerile și disponibilitățile copilului, dar și tipul de informații/concepte pe care cei mari vor să le introducă. De aceea, sunt de părere că alegerile cele mai inspirate sunt și vor râmâne cele personalizate!

Pentru o parte dintre prietenii noștri, darurile de la noi au venit sub formă de cărți, adaptate vârstei, nevoilor și înclinațiilor! Așa că o parte dintre cărți ne-au părăsit repede și ne-au bucurat puțină vreme, dar îmi place să cred că șederea lor scurtă în familia noastră ne-a îmbogățit!

Ne-ar plăcea să putem aduce astfel de bucurii în casele cât mai multor copii și, dacă vreți să deveniți partenerii noștri de joacă, vă așteptăm mesajele, sugestiile și întrebările aici, pe blog, sau pe pagina de Facebook.

Toate fotografiile ne aparțin! Nu sunt foarte reușite, dar nici nu au pretenția de a fi realizate de un profesionist! Am simțit că era cazul să pun la punct o astfel de postare pentru cei/cele care sunt în căutare de activități/cărți pentru prieteni mai mici sau mai mari!

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “Cărți și activități – idei pentru mici și mai mari”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.