Category

Prăjitură fără zahăr pentru copilași isteți

Cine n-are chef, din când în când, de o prăjiturică bună buuună? Gândindu-mă la dulce, dar mai ales la dulce sănătos, am răsfoit prin desagă și am scos o rețetă simplă și rapidă de prăjitură fără zahăr, un desert fructos și ușor de făcut, la care pot să participe și mânuțe dibace de pui de om. La bucătărit, deci !!

Nu te teme, pentru prăjitura fără zahăr, ai nevoie doar de:

  • o cană de făină ( de secară/ integrală de grâu / de ovăz / combinată )
  • 3 linguri de ulei de cocos
  • o mână de muesli sau stafide și semințe ( dovleac, floarea soarelui ), poți adăuga și câteva nuci mărunțite (sau migdale/caju)
  • câteva linguri de lapte vegetal (vei testa pe parcursul frământării câte linguri ai nevoie )
  • o linguriță și jumătate de amidon alimentar
  • 4 banane bine coapte
  • 3 mere (pentru aspectul estetic, îți sugerez să fie de culori diferite )
  • o lingurița de extract de vanilie
  • 2 lingurițe de scorțișoară

Ai nevoie de circa o oră liberă pentru acest desert dar…eu zic să mai pui ceva timp la numărătoare dacă implici și piticii în „fabricarea” minunăției!

Vom începe punând făina, muesli, stafidele și semințele într-un bol încăpător. Adăugam uleiul și un pic de lapte vegetal. Frământăm până când devine un aluat de o consistență stabilă, pe care putem să îl întindem în tavă. Vei constata că nu trebuie să pui prea mult lichid pentru a nu transforma aluatul în ceva curgăcios dar nici prea puțin pentru a evita „împietrirea” compoziției. Atâta vreme cât ai reușit să așezi aluatul tapetând cu cele 2 ( 4? 6? 🙂 ) mâini aluatul pe fundul tăvii, ai făcut o treabă bună! Îți sugerez să folosești o tavă de tort sau de tartă. Prăjitura nu va fi foarte înalta și vei avea nevoie să o scoți frumos pe felii, așa că tava nu trebuie să fie prea înaltă!

Lăsăm „fundul” prăjiturii de o parte și în alt bol punem banana bine coaptă, amidonul dizolvat în câteva linguri de apă caldă și esența de vanilie. Blenduim bine amestecul până devine uniform și curgător. Punem „crema” peste coca noastră așezată în tavă.

Mărunțim merele și le trântim peste crema de banane, presăram scorțișoara și am terminat toată ingineria! V-am zis că e ușor, nu?

Băgăm la cuptor pentru 40 de minute și mai tragem cu ochiul să vedem cum se rumenesc merele. E musai să lași ușa de la bucătărie deschisă căci în scurt timp vei aduna pe lângă tine toți locatarii casei, ademeniți de mirosul mi-nu-nat!

Va îmbrățișez cu drag și vă urez poftă bună!

Adelina Mitrofan – nutriționist2

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.