Shaorma îndrăzneaţă
Dap, deşi nu mai consum carne de aproape 5 ani, încă mă mai apucă melancolia anilor de studenţie când, în plină sesiune, după miezul nopţii, pe fondul oboselii, stresului şi…inconştienţei aş adăuga acum, mă lovea o poftă de shaorma de la arabul din colţ!
Eh, ani mai târziu, mă mai apucă câte o nebunie şi îmi propun să creez invenţii asemănătoare cu „păcatele” mai vechi!
Aşa că de data asta, pentru textura cărnii din shaorma, am apelat cu încredere la dragul şi „carnosul” pleurotus!
Nu-ţi face griji, nu i-am făcut mare lucru! În 10-15 minute ai terminat toată treaba!
Pentru shaorma ai nevoie de:
- 500 g ciuperci pleurotus
- un dovlecel mediu tăiat fâşii
- un fir de praz micuţ tăiat fâşii
- 3-4 căţei de usturoi tăiaţi mărunt
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri de ulei de măsline
- piper, cimbru, busuioc, rozmarin, boia iute
- o lingură de tahini ( pastă de susan )
- 3-4 linguri fulgi de drojdie inactivă
Taie ciupercile, dovlecelul şi prazul, fâşii. Pune-le într-un bol mare şi adaugă toate celelalte ingrediente. Amestecă-le bine şi lasă-le minim 15 minute să se ameţească împreună. Poţi adăuga şi un strop de vin alb dacă te simţi îndrăzneţ. Nu-ţi face griji, la cuptor se va evapora alcoolul din el!
Bagă-le la cuptor într-o tavă astfel încât stratul să fie cât mai subţire şi lasă-le 20-30 minute. După 10 minute, mai amestecă! N-o să ştii pe unde să te ascunzi când deschizi cuptorul, căci savoarea te va urmări peste tot!
Când iese de la cuptor, „carnea” de la shaorma poate fi combinată într-o lipie cu roşii, salată, castraveţi muraţi, cartofi prăjiţi sau ce altceva îţi mai doreşti! Sau poţi să o mănânci simplu, cu un orez sau o salată. Oricum ar fi, o să înfuleci cât ai zice…ciuperci!Sau shaorma!
Poftă bună la sănătate,
Adelina Mitrofan – nutriţionist