De vorbă cu medicul homeopat

Am scris de-a lungul timpului despre relația noastră cu sistemul sanitar. De la angajat, ca parte componentă a sistemului, la beneficiar al sistemului – pacient sau aparținător al unei persoane care primește servicii de sănătate. Pentru noi, medicul homeopat este o parte importantă a acestui sistem.

Am avut medici de familie cu care relația a funcționat bine până la un anumit punct. Am căutat cea mai bună variantă pentru noi și am putut vedea, pe pielea mea și a familiei mele, că uneori, cei mai lăudați medici nu sunt cei cu care rezonăm noi cel mai bine.

Despre homeopatie și remedii naturale am scris, îmi sunt utile, de multe ori și cred că este în puterea mea să mă informez cât de mult pot, să merg la medic măcar cu o parte a lecției învățate. Nu spun că e pentru toată lumea, nu spun nici măcar că e foarte ușor pentru medic să gestioneze astfel de pacienți sau aparținători, dar vă spun cum e la noi 🙂

Tot din dorința de a vedea cum se vede homeopatia de dincolo, pentru un medic, am stat de vorbă cu Oana Mihai, medic homeopat de origine română.

Homeopatia este una dintre medicinile holistice (tratează omul ca întreg, cu tot cu trăirile, sentimentele și emoțiile lui) și cred că este cea mai blândă dintre ele; îi oferă organismului cantitatea minimă de substanță activă, exact atât cât are nevoie pentru a-și declanșa procesul interior de vindecare.

Homeopatia tratează cu succes o gamă foarte variată de afecțiuni, de la răceli și gripe, afecțiuni ale pielii (diferite tipuri de eczeme, iritații, psoriasis, etc.), infecții ale tractului urinar, probleme de menstruație (amenorea, dysmenorhea, metroragia), diferite probleme hormonale, dureri de cap, diferite afecțiuni ale sistemului digestiv (de la banalele indigestii și arsuri, constipație, până la ulcer, sindromul colonului iritabil, etc.), iar lista poate continua.

Medicamentele homeopate sunt sigure și eficiente încă din prima zi a nou-născutului (includ aici și perioada de travaliu-există birth kit, cu cele mai comune remedii necesare atât mamei, cât și bebelușului pentru a facilita procesul nașterii), ajută recuperarea mamei după naștere ( inclusiv starea mentală), ajută în perioada de colici și dentiție a bebelușului. De asemenea, oferă ajutor și în perioada sarcinii, cu eventualele neplăceri sau probleme care apar.

Deci, concluzia este că Homeopatia este cu siguranță medicina potrivită în orice moment al vieții, fie că vrem să tratăm natural o anumită problemă, sau vrem să prevenim apariția altora și să întărim capacitatea sistemului imunitar.

Cu alte cuvinte, Homeopatia se adresează tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească starea de sănătate pe termen lung.

Aș putea spune cu siguranță și că Homeopatia este Medicina Sufletului:

  • ne ajută să fim mai aproape de noi înșine, să vedem și să apreciem adevăratele valori ale vieții;
  • ne vindecă tristețea și ne ajută să vedem scopul ei;
  • alină suferința psihică și calmează stările de anxietate, furia;
  • liniștește crizele de tantrum și țipetele de frustrare ale unui copil diagnosticat cu tulburări sub spectru autist;
  • ne calmează fricile interioare în așa fel încât să vedem că nu-și au rostul;
  • vindecă traumele psihice avute cu zeci de ani în urmă, dar care au urme adânci în sufletul nostru. Homeopatia este o medicină foarte puternică și trebuie recunoscută ca atare.
Cum decurge o întâlnire cu medicul homeopat?

O consultație la un medic homeopat este mult mai complexă decât o consultație obișnuită la doctor. Homeopatul este interesat de manifestarea individuală a bolii respective și nu doar de diagnostic; vrea să știe și ce alte neplăceri mai există și cum se manifestă ele.

Medicul homeopat este interesat și de trăirile psihice, sentimentele pacientului, cum reacționează la suferință, la furie. Va întreba despre somnul și visele pacientului, așa cum va fi interesat de pofte și aversiuni.

În cadrul consultului homeopat este luată în calcul toată istoria medicală, medicația prescrisă și eventualele reacții avute în urma acestora; o deosebită importanță în consultație are și istoricul familiei pacientului, util pentru a stabili eventualele predispoziții la anumite boli.

Toate aceste lucruri, luate împreună, descriu un tablou clinic și psihologic care indică medicamentul de care pacientul respectiv are nevoie pentru a restabili armonia și buna funcționare a organismului.

Toți suntem diferiți, avem vieți și probleme diferite,reacționăm diferit, am avut diferite experiențe care ne-au adus până în prezent; prin urmare, avem nevoie de o medicină care să ne trateze ca atare; cu siguranță nu ne încadrăm cu toții în același tipar.

Care este pregătirea medicului homeopat?

Pregătirea medicului homeopat este relativ diferită de la țară la țară. În cele mai multe țări ale Europei (în afară de România și Germania cred, unde este clasica Facultate de medicină, urmată de  specializare în Homeopatie) este Homeopatie “pură”, clasică, de la început la sfârșit, în cei 4 ani; la asta se adaugă anatomie ( anatomy&physiology, pathology&disease), consiliere psihologică și nutriție.

După cei 4 ani (și cred că nici un homeopat nu se oprește aici), sunt diferite cursuri postuniversitare și de master disponibile (de la 6 luni până la 3 ani jumătate, ca și durată de defășurare). Eu personal sunt la jumătatea unui master, cu multe alte seminarii și cursuri făcute în paralel.

Exista și cursuri pentru începători, iar eu imi încurajez absolut toți pacienții de aici să le facă. Aceste cursuri explică, pe scurt, ce sunt, cum se folosesc/administrează medicamentele homeopate, care sunt cele mai utilizate în diferite situații cum ar fi răceli, indigestii, accidente casnice , lovituri, arsuri, etc., pentru că e foarte practic să știi să te descurci dacă e cazul. Iar faptul că știi, te face foarte puternic!

Știm cu toții că frica și stresul stau la baza multor dereglări în organism și a multor boli cronice. Iar pentru că toate medicamentele homeopate sunt non-toxice, nu există riscul de a declanșa sau de a agrava anumite probleme.

Există foarte multe grupuri de Facebook, unde sunt mame în general, care folosesc remedii homeopate și schimbă păreri și idei despre situații zilnice când nu sunt sigure ce remediu este indicat într-o anumită situație. Nu e rău să încerci, dar trebuie să ai un minim de informații totuși înainte de-a o face, pentru că trebuie să înțelegi ce faci, din acest motiv recomand foarte mult cursurile respective pentru începători.

În cel mai rău caz, nu se întâmplă nimic, dacă se administrează remediul incorect. Mă refer aici, la situații minore, de genul celor de mai sus; când este vorba de boli cronice, este necesară consultarea unui homeopat.

Referitor la consultațiile online, care au luat mare amploare în ultimul timp,peste tot, pot să spun că sunt foarte practice și au picat chiar la momentul potrivit, când toată lumea este în viteză, dar în același timp este modul perfect de a fi în contact imediat cu cineva din altă țară; iar pe de altă parte, este cea mai bună variantă pentru unii pacienți, care, poate fiind față în față, le-ar fi greu să vorbească despre anumite lucruri, pe care însă le-ar expune foarte ușor într-un email. Oricum, confidențialitatea consultației nu se pune la îndoială, indiferent de natura ei.

Revenind la cursurile pentru începători, este de asemenea foarte util să avem la îndemână unele remedii, cel mai practic ar fi un kit.

Este doar un exemplu, kit-urile sunt de mai multe feluri (de urgență, de călătorie, de familie, etc.) Fiecare kit vine cu o cărticică în care sunt descrise pe scurt remediile incluse și la ce anume sunt folosite.

Dacă luăm ca exemplu plecarea în vacanță, am avea nevoie de următoarele medicamente:

ARNICA, ACONITE, ARSENICUM ALBUM, BELADONA, APIS, LEDUM, NUX VOMICA, poate și RUTA, RHUS TOX, BRYONIA,etc. în funcție de natura vacanței, de anotimp, de perioada pentru care suntem plecați, se adaugă sau se înlocuiesc unele remedii cu altele, etc.

Scurt ghid de utilizare a remediilor homeopate

 

 ARNICA –pentru orice fel de lovituri, vânătăi, căzături,etc.

  • calmează durerea, îmbunătățește circulația sângelui în zona afectată pentru a dizolva eventualele cheaguri de sânge și previne sau reduce vânătăile(în funcție de seriozitatea loviturii); dublează, sau chiar triplează viteza de recuperare a organismului după un astfel de eveniment.

ACONITE – primul remediu indicat în cazuri de panică (chiar și atacuri de panică) și sperieturi

-primul remediu în cazul unei răceli (tuse, dureri de urechi) după expunerea la vânt, frig (dat chiar la debut, apoi repetat)

ARSENICUM ALBUM – cel mai utilizat remediu în caz de toxiinfecție alimentară, vomă, diaree, dar la fel de eficient și în tratamentul unor tipuri de tuse, dureri de cap, dureri de urechi, atâta timp cât pacientul respectiv prezintă simptomele caracteristice remediului;

BELLADONA – cel mai utilizat remediu pentru febră  (pacientul este rosu, congestionat la față, eventual mâini și picioare reci, de obicei fără sete). Știm cu toții că febra este un mecanism natural de apărare a organismului și nu trebuie scăzută, decât în situații foarte rare. Medicamentele homeopate ajută organismul să trateze cauza febrei, iar ca urmare, ea va scădea pentru că nu mai este necesară.

APIS – de folos în cazul unor reacții alergice – inflamație, roșeață, mâncărime

în cazul pișcăturilor de insecte (țânțari, căpușe, albine) alternant cu LEDUM

NUX VOMICA-foarte util în cazurl indigestiilor, precum și a abuzurilor alimentare, inclusiv alcool; pentru mahmureala de a doua zi, ajută ficatul să proceseze mai ușor ceea ce este în exces

RUTA, RHUS TOX și BRYONIA– sunt de folos în cazuri de accidente sportive, întinderi de tendoane și ligamente (alternat cu ARNICA), chiar și în cazul atacurilor acute de artrită reumatoidă și nu numai.

Îi mulțumesc Oanei pentru răbdare și pentru că a făcut puțină lumină în această chestiune, a remediilor homeopate. Vă doresc sănătate și curaj în tot ceea ce faceți!

Pe Oana o puteți contacta direct, pe adresa ei de e-mail: [email protected]. De asemenea, îmi puteți scrie întrebările pentru Oana  – [email protected] – și vom reveni cu răspunsurile în partea a doua a interviului nostru, aici, pe blog.

 

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

One Reply to “De vorbă cu medicul homeopat”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.