Nelămuriri despre Homeopatie – interviul cu medicul

 

Aveam câteva nelămuriri despre homeopatie – o parte dintre ele primite de la voi, prietenii mei – așa că am stat de vorbă cu Oana, un medic foarte dedicat și pasionat.

 

A fost destul de greu să găsim un interval de timp în care să ne întalnim la mijloc și să dezbatem, dar iată că, în sfârșit, partea a 2 a întâlnirii noastre ajunge la voi 🙂 Dacă ați ratat prima parte, o găsiți aici.

 

Cum funcționează Homeopatia?

 

 

Este una dintre cele mai dese nelămuriri despre homeopatie 🙂

 

Prin stimularea organismului pacientului cu ajutorul remediului atent selectionat, în baza totalității simptomelor fizice, mentale și emoționale. Practic, orice organism viu, prin manifestarea anumitor simptome, dă de știre că ar avea nevoie de o anumită substanță, pentru a-și reseta procesul interior de vindecare.

 

Simptomele sunt limbajul organismulul de a ne atenționa că ceva nu este în regulă….acestea se manifestă atât la nivel local, cât și la nivelul întregului organism ( ex. după o decepție, pot apărea stări de depresie, atacuri de panică, dar și vise supărătoare sau chiar probleme de stomac cauzate de acea decepție – așa numitele boli psihosomatice, (care sunt “descoperite și acceptate” de puțin timp, dar despre care, în Homeopatie se știa încă de la începuturile ei), ideea fiind că suntem un tot unitar, absolut toate sistemele și funcțiile organismului nostru trebuie luate împreună, pentru că sunt interdependente și nu se pot trata separat.

 

Doar luate împreună, ele indică același lucru, problema care trebuie tratată.

Ca și cum am vedea un bec aprins la bordul mașinii, dar fiind deranjant, i-am tăia firele pentru a se stinge, ignorând astfel, problema  care a dus la aprinderea becului, problemă care, în urma acestei acțiuni, se agravează.

 

O altă întrebare/nelămurire despre homeopatie: Cum se fabrică remediile homeopate?

 

 

Procesul de fabricare a remediilor homeopate este foarte diferit de cel al altor medicamente. Este folosit procesul de diluție urmat de potențizare (dinamizare) a substanței respective ( care provine din regnul vegetal, animal sau mineral, poate fi făcut din țesut sănătos sau țesut bolnav) în așa fel încât, substanța, oricât de toxică sau periculosă ar fi în doza materială, devine inofensivă în doza homeopatică.

 

În schimb,va acționa și stimula organismul în vederea declanșării procesului de vindecare; asta în cazul în care remediul respectiv este indicat și prescris corect = (similimmum) în baza analizării tuturor simptomelor pacientului.

 

Dacă remediul nu este tocmai “similimum” (se întâmplă în multe situații acute), dar este pe aproape, va schimba puțin datele problemei, care, (și este foarte probabil) își va schimba puțin manifestarea și va duce la indicarea altui remediu, “similimum” de la momentul respectiv.

 

Partea frumoasă și practică a homeopatiei este că simptomele nu sunt suprimate ( ceea ce este foarte important pentru sănătatea pe termen lung).În plus, homeopatia nu poate fi periculoasă sau toxică pentru organism (doza este minima).

 

Ce se întâmplă cu mirosurile puternice în homeopatie?

 

Avem voie Menta?  Avem voie cafea? Răspunsul nu este nici da, nici nu; prin urmare, există persoane foarte sensibile la remedii homeopate, adică reacționează aproape simultan cu administrarea remediului, simptomele se pot intensifica la începutul tratamentului ( pe o perioadă limitată) sau persoane cu multe alergii, la care frecvența de administrare, sau/și doza trebuie redusă foarte mult. Însă acest aspect se stabilește și reiese foarte clar din analiza cazului pacientului respectiv; iar la acest pacient, se poate, (dar nu este obligatoriu!) ca un miros puternic (menta, eucalipt) sau o cafea foarte tare să antidoteze acțiunea remediului.

 

Pe de altă parte, dacă cineva bea cafea în fiecare zi, este foarte puțin probabil ca aceasta să interfereze cu acțiunea remediului. De obicei nu se întâmplă. Ceea ce ar avea potențialul de antidotare este un șoc pentru sistemul nervos, care ar putea fi și o traumă (o sperietură foarte puternică). O cafea foarte tare pentru cineva care nu bea cafea (deci ceva diferit, care se întâmplă brusc și creeză un “freeze” asupra sistemului nervos)… deci, no stress, atâta timp cât se respectă cele 15 minute (fără mâncat, băut sau spălat pe dinți) înainte și după înghițirea  remediului, nu este absolut nici o problemă.

 

Și dacă nu sunt rezultate?

 

La următoarea consultație însă, dacă homeopatul consideră că remediul a fost prescris corect, iar rezultatul nu este cel așteptat, se face o analiză mai amănunțită asupra modului de viață a pacientului respectiv, deci se ia în considerare și o eventuală antidotare a remediului; dar, repet, sunt cazuri foarte rare.

 

În continuare, dacă doza este minimă și nu este materială, cum funcționează? Care este diferența între două pahare cu apă, dintre care unul este apă simplă, iar celălalt este cu un medicament homeopat oarecare? Diferența nu se poate vedea cu ochiul liber, la fel cum nu se poate vedea cu ochiul liber nici compoziția sângelui.

 

Totuși, studiată cu atenție la microscop, se distinge foarte clar faptul că structura moleculară a apei simple este foarte diferită de cea a apei cu remediu în ea; chiar și încărcătura energetică a fiecăreia este diferită.

 

Ce înseamnă eficiența remediilor homeopate?

 

Eficacitatea tratamentului homeopat este dovedită și în foarte multe studii clinice care sunt însoțite de analize, scanări, raze X ,etc., dar și de starea generală de sănătate a pacientului, menținuta chiar și la mult timp după încetarea tratamentului, atunci când rezultatul este cel dorit.

 

Există studii care demonstrează faptul că, primind tratament homeopat în copilărie, starea de sănătate generală la vârsta adultă este net superioară celor care nu au folosit această medicină.

 

Medicamentele homeopate nu sunt testate pe animale, nu sunt toxice, deci nu au efecte secundare negative, se merge pe principiul “doza minimă” de care organismul are nevoie, deci cantitatea este infimă ( se poate trata un spital întreg cu un flacon – în cazul în care este nevoie de același medicament, în caz de epidemie de exemplu), sunt durabile, au termen de garanție foarte îndelungat, deci cu siguranță, putem spune că  Homeopatia este Medicina viitorului.

 

Happy-end cu remedii homeopate

 

Pe noi ne-a ajutat mult încrederea în medicul nostru. La fel, o resursă bună mi s-a părut cartea a cărei recenzie o găsiți pe blog – am pus deja link către ea sau puteți căuta simplu după HOMEOPATIE 🙂

 

Știu persoane – destule! – care nu cred sau pot jura că pentru ei, homeopatia nu a ajutat. La naiba, am reușit să omor o prietenie acum câțiva ani intrând într-o astfel de dezbatere, așa că… Nu vreau să intru în nici un fel de polemici. Fiecare e liber să aleagă ceea ce i se potrivește și să investească timp/energie/bani în direcțiile care îl conving.

 

Să fiți sănătoși, vă doresc! Indiferent care sunt căile prin care alegeți să ajungeți/rămâneți acolo 🙂

 

 

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.