Eveniment Neamț: Masa Critică
Blogul Irinei susține mișcarea Masă Critică Piatra Neamţ !!!
Ce este Masa Critică?
Un eveniment ce are rolul de a încuraja populația să folosească mai mult bicicleta ca mijloc de transport și de recreere. De asemenea, dorim să atragem atenția autorităților asupra necesității dezvoltării infrastructurii pentru bicicliști în Piatra Neamţ.
Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat. Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului.
Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic.”
Evenimentele de tip Masa Critică sunt auto-organizate, noncomerciale și noncompetitive și operează printr-o luare de decizii informală, „prin difuzie”, independent de conducători. Participanții demonstrează avantajele mersului pe bicicletă în orașul respectiv și pun în evidență modurile în care autoritățile nu se ridică la așteptările cicliștilor în termeni de siguranță și facilități.
Scurtă istorie
Primul eveniment de acest fel a avut loc în San Francisco, vineri, 25 septembrie, 1992, la ora 18 și a avut 48 de participanți. Mișcarea a început să se numească „Critical Mass” începând cu al doilea eveniment de vineri, 30 octombrie 1992 (care a avut 85 de participanți). Numele său a fost adoptat ca nume general pentru toate evenimentele de acest tip care au început să apară în aceeași perioadă și în alte orașe. Se estimează că evenimente de tipul Masa Critică au loc în peste 325 de orașe din lume.
În capitala Ungariei, Budapesta, în anul 2008, de ziua Pământului, în 22 aprilie au participat la manifestația Critical Mass aproximativ 80.000 de bicicliști, cu mult peste numărul participanților la oricare manifestație de acest tip de pe mapamond.
Masa Critică în România
În România, Masa Critică are (sau a avut) loc în următoarele orașe:
- Brașov– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la o oră prestabilită, în fața Primăriei Brașov, lângă statuia Lupoaicei cu Pui.
- București– După ce în anul 2010 Masa Critică București se organiza cu plecare din Parcul Tineretului, începând din 2011, punctul de plecare a fost schimbat cu Parcul Izvor, în locul numit „La Rond”. Această manifestare are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni de la ora 19:30, iar traseul va fi unul central, având aproximativ 18 km.
- Botoșani– Se întâmplă în fiecare vineri. Întâlnirea are loc la ora 19:00, în Centrul Vechi, în fața Statuii Eroilor.
- Iași– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni, începând cu luna aprilie 2009. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Capătul Copoului (rond Agronomie). În 2007, Masa Critică s-a întâmplat și în zilele de duminică, întâlnirea având loc tot la Rond Agronomie, dar la ora 14:00. Inițiativa este în continuare activă, deși se poate intâmpla ca în anumite luni ale iernii să fie inactivă temporar.
- Oradea
- Ploiești– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 17:00, în Parcul Tineretului (Bd. Republicii), lângă statuia lui Mihai Viteazul, se pornește la ora 17:30.
- Târgu Mureș
- Timișoara– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în fața Catedralei Mitropolitane, se pornește la ora 18:30.
- Cluj-Napoca– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni mai puțin iarna. Întâlnirea are loc la ora 18:00 in Piața Unirii.
- Sibiu – Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Piața Mică și se pornește la ora 18:30.
- Huși– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Piața Tricolorului și se pornește la ora 18:30.
- Petrosani– Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni, începând cu luna septembrie 2013. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Piața Victoriei (fântâna arteziană).
- Piatra Neamț– Se va întâmpla în ultima zi de vineri a fiecărei luni, începând cu 30 Mai ora 18:00! Plecare din fața Teatrului Tineretului Piatra Neamț!
În timpul desfășurării evenimentului, se vor respecta regulile de circulație, conform O.U.G. nr. 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice, se va utiliza numai banda 1 a sensului de mers, celelalte benzi fiind folosite numai dacă organizatorul consideră primejdioasă circulația pe prima bandă sau dacă se efectuează virajul la stânga în giratorii.
Circulația în sensurile giratorii se va desfășura conform normelor rutiere, interzicându-se efectuarea de “ture”.
Evenimentul va fi supravegheat de Poliția Locală Piatra Neamț și/sau de Poliția Rutieră Piatra Neamț.
Fiecare participant este răspunzător pentru eventualele incidente ce pot apărea din vina lui iar organizatorii nu-și asumă răspunderea pentru aceste incidente.
Prin prezența la acest eveniment, fiecare participant se presupune că a luat cunoștință și că este de acord cu regulamentul și este responsabil de orice incident cauzat din vina lui în timpul evenimentului.
Prietenii și colegii de la Central Plaza Hotel trec prin momente dificile, 3 din colegii lor fiind victime ale cumplitului accident de sâmbăta din zona Felești – Roman. Este un moment trist în care trebuie să ne amintim cu toții (șoferi sau nu) că viteza ucide.
Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei trei!
În memoria acestora, dorim ca prima ediție din anul 2015 a Masei Critice Piatra Neamț să le fie dedicata. La finalul acestei ediții, în zona Ștrand, vor fi lansate la cer lampione, iar toți participanții sunt rugați să poarte la braț banderole negre.
* Text și fotografii preluate cu sprijinul și bunăvoința comunității Masa Critică Piatra Neamț!