Category

Plăcintă cu ciuperci și surprize

Când ai chef de “confort food“, plăcinta asta e o idee minunată! Numai că…  cheful acesta nu trebuie să vină singur, ci și cu puțin timp la dispoziție…:P Aici nu-i de șagă, îți trebui mânuțe să frămânți coca, guriță să-i binecuvântezi creșterea, dar și timp să-i dai, să se facă mare și frumoasă! În plus, am adăugat câteva ingrediente surpriză care să-i dea o notă mai specială, să te ducă cu gândul la mări și zări înghețate, cât timp tu ești cu ceiuțul cald în față!

Să purcedem deci!

Ai nevoie de:

  • 400 g faină integrală de grâu ( poți să o combini cu cea de secară sau ovăz )
  • 25 g drojdie
  • un vârf de cuțit zahăr
  • o cană și jumătate de apă caldă
  • o linguriță de sare neiodată
  • 4 linguri de ulei presat la rece
  • 2 conserve de ciuperci mărunțite
  • 2 morcovi rași pe răzătoarea mare
  • orice albitură găsești la piață ( țelină, rădăcină de pătrunjel, păstârnac ) rasă pe răzătoarea mare
  • o ceapă mare tăiată mărunt
  • o lingură mare de muștar
  • o lingură de tărâțe de psyllium
  • 4 linguri de fulgi de drojdie inactivă
  • o legătură de pătrunjel și una de mărar
  • cimbru, busuioc, oregano, sare și piper dupa gust

Vom face un aluat simplu de pâine. Dacă vrei, poți adăuga în faină, odată cu sarea, busuioc și cimbru uscat. Va da un gust aparte aluatului. Într-un bol mic punem drojdia cu zahărul și un strop de apă caldă. Lăsăm să devină totul lichid. Pregătim un cuib în făină și turnăm lichidul acolo. Acoperim bolul și lăsăm să crească cuibul până ajunge dublu ( circa 15 minute ). Apoi începem să frământăm cu mânuțele și integrăm acolo toate gândurile noastre bune pentru cei care așteaptă bunătățile, iubirea și dragul nostru, în cea mai blândă formă 🙂 Ne folosim de apă călduță și la final frământăm adăugând și vreo 2 linguri de ulei presat la rece. Acoperim cu un șervet curat și lăsăm să crească până va atinge volumul dublu ( circa o oră ). Avem grija să nu lăsăm coca la crescut undeva unde este curent sau temperaturi scăzute.

În timp ce crește frumos aluatul nostru drag, dăm prin răzătoare rădăcinoasele, tăiem ceapa și ciupercile. Încingem o tigaie mai înaltă și punem la călit în 2 linguri de ulei și niște apă, ceapa, apoi rădăcinoasele. După ce încep să se înmoaie rădăcinoasele, adăugăm ciupercile și lăsăm  5-7 minute. Adăugam muștarul, condimentele și mărarul și pătrunjelul. Luăm de pe foc și adăugăm psylliumul și fulgii de drojdie inactivă. Ei vor ține locul oului pentru a lega compoziția și vor adăuga la valoarea nutrițională a plăcințelei noastre.

Când a crescut suficient, pune aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină și întinde-l. Așează-l în forma de tort sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau doar unsă cu un strop de ulei. Așează coca și păstrează-ți câteva fâșii dacă vrei să ornezi cu ea după ce pui umplutura. Înțeapă aluatul cu furculița pe fundul tăvii apoi așează umplutura. Orneaz-o cum vrei     (cu fâșii de aluat sau felii de dovlecel sau de ardei ) și bag-o la cuptor pentru vreo 25 de minute.

Verifică dacă aluatul e gata cu ajutorul unei scobitori: dacă scobitoarea nu mai e umedă când o înfigi în aluat, atunci înseamnă că e gata!

 

Poftă bună la sănătate,

Adelina Mitrofan – nutritionist

4

 

 

 

Facebook Comments
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.