Category

Remedii culinare

Aceasta postare este de multa in DRAFTS. De-a lungul timpului, am descoperit despre multe alimente/plante ca pot constitui „remedii culinare” pentru diverse probleme de sanatate.

Inainte de a trece in revista cateva remedii culinare pe care noi, ca familie, le-am folosit in diferite ocazii si de a caror utilitate ne-am bucurat, vreau sa subliniez faptul ca un consult medical de specialitate nu poate fi inlocuit cu „diagnosticarea” pe internet. Stiu ca este o „procedura la moda” si nu o incurajez. Cele cateva idei redate aici sunt doar din experienta noastra, e posibil sa vi se potriveasca sau nu 🙂

Despre modul in care alegem noi sa ne tratam si pe mana cui am ales sa ne lasam am mai scris. Homeopatia si remediile pe cat posibil naturiste/naturale ne raman prietene in cele mai multe cazuri. De asemenea, desi ma bucur ca nu am avut mari sau grave probleme de sanatate, am povestit, cu un ochi razand, cu altul plangand, cum am trecut de bolile copilariei sau cum am ales medicul de familie/pediatrul sau cum ne aparam de bau-bau-ul mamicilor: FEBRA.

Mai mult, m-as bucura sa aflu si alte remedii culinare de care v-ati bucurat si, pe cat posibil, daca ati putut observa beneficii in urma aplicarii acestor remedii culinare.

Remedii culinare pentru probleme digestive

In caz de deshidratare/pericol de deshidratare cauzata de voma si/sau diaree: multa supa clara de zarzavat (cu cat mai mult morcov si cartof in ea) cu SARE care restabileste mineralele din organism

Strict pentru diaree: – Ceai (amestec de mur+fragi+zmeur+afin+menta in parti egale + cerentel doar 1/2). 1 lingurita din amestecul asta la 250 ml apa clocotita, infuzie 3 min. 2-3 pe zi cani.

Ceai pentru combaterea diareei: mur+zmeur+fraguta+afin+cerentel

– 1/2 lingurita carbune medicinal la 250 ml apa sau ceai neindulcit, de 2 ori pe zi


Regim alimentar pentru refacerea dupa probleme digestive:
– Morcov fiert cu orez integral
– mar copt/banana coapta cu orez integral si pudra de roscove
Daca apare febra sau nu cedeaza diareea, neaparat un examen coproparazitologic si o buna diagnosticare si apoi se decide ce tratament naturist.

SARURI REHIDRATARE homemade- Poti la 1 l de apa, adaugi la fiert 2 linguri zahăr, cand fierbe, oprești focul, pui la infuzat 15 min 4-6 plicuri menta. Apoi adaugi sare și bicarbonat de sodiu câte o linguriță ( poti pune mai puțin ca să o accepte bebe)

Remedii culinare pentru probleme ale zona ORL: gat/nas/urechi

Dentru rosu in gat : propolis cu miere (daca nu exista alergii cunoscute la astfel de produse) de pana la 3 ori pe zi cate 3-5 picaturi de Biosept tinctura intr-o lingurita de miere.

Reteta de sirop pentru rosu in gat (recomandare a unui medic naturist): 3 lingurite de Biosept tinctura, 3 lingurite de propolis, 9 lingurite de miere. Se amesteca bine intr-un borcanel cu capac si se poate da din 2 in 2 ore.

Reteta de inhalatii a Cristelei Georgescu
5 l apa, la fiert
Cand fierbe, se pune o ceapa curatata, o mana sare de mare, neiodata, o mana plante tei, musetel + cateva picaturi ulei esential de menta/eucalipt/hapciu (fares). Se fierbe 3 minute, apoi se pune pe scaun si se fac inhalatii 10 minute.
 – ceai de scai vanat (expectorant puternic) – calmant local, trateaza bronsite+tuse. Decoct – paradontoza, carii si dureri de dinti.
 – Crema pt nasucuri infundate (by Ama)
50 gr ulei de cocos
50 gr ulei masline
3 lingurite ceara de albine
5 picaturi ulei de lavanda
5 picaturi ulei de rozmarin
5 pic ulei de menta
Se topeste ceara cu uleiul de cocos si masline la bain marie. Cand se topeste complet, se adauga uleiurile esentiale. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand.
Remedii culinare pentru detoxifiere

Pentru a-ti confectiona acasa BRANTURI PT DETOXIFIERE ai nevoie de ceapa, usturoi, apa, branturi autoadezive din fasa de tifon si sosete de bumbac.

Feliaza, apoi toaca marunt usturoiul si ceapa. Pune-le deoparte.Toarna apa intr-un vas si pune-o la fiert. Fierbe in ea usturoiul si ceapa tocata timp de 10 minute. Lasa vasul la racit timp de 20 minute, apoi toarna putin din amestec pe partea din mijloc a branturilor de tifon autocolante, doar atat cat sa se imbibe.

 Daca branturile se umezesc prea rau, stoarce-le bine. Ai grija sa nu umezesti partea adeziva.
Aplica branturile pe talpile picioarelor, lipindu-le direct pe piele cu partea autoadeziva. Mai ales partea din mijloc trebuie sa adere bine. Apoi incalta-te cu sosete, pentru a mentine branturile pe pozitie. A doua zi la trezire le poti indeparta.
 Un alt mod in care poti realiza detoxifierea organismului este sa bei in fiecare dimineata, dupa trezire, 1 cana de apa la temperatura camerei. Hidrateaza, ajuta la purgatie si ajuta si la pierderea in greutate.
Remedii culinare pentru dureri
Pentru dureri dentare (inclusiv la aparitia dintisorilor) – masaj cu propolis glicolic lichid  (daca nu exista alergii cunoscute la astfel de produse)
De asemenea, noi am aplicat cu succes, tot pentru dureri dentare cuisoarele – se mesteca o lingurita de cuisoare care „anesteziaza” zona sau badijonaj cu ulei de arbore de ceai (tea tree) sau salvie.
Pentru afte bucale functioneaza badijonajul cu ulei de tea tree sau gargara cu ceai de salvie.
Decoct de scai vanat – calmant local, util pentru carii si dureri de dinti.
Tot la acest capitol, noi aplicam cu succes mierea de albine pentru arsuri sau compresele cu brusture la panaritiu sau „coptura la degete” 🙂
„Ajutoare” culinare pentru imunitate
-extract de coacaz negru, muguri de brad si muguri de vita de vie (bun si pt febra) 10 pic in apa/lingurita direct
– tinctura de propolis/echinacea – alternativ, la 3-4 ore
– amestec de miere de albine si catina (noi punem de vreo 2/3 ani la congelator catina special pentru acest scop)
 Sunt curioasa care sunt acele remedii culinare pe care voi le aveti in casa si pe care le apreciati pentru ca si-au dovedit, in timp, eficienta 🙂 Lasati-mi un comentariu ca sa se bucure si altii de descoperirile noastre/voastre. Pe masura ce vom testa alte remedii voi completa aceasta lista!
Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.