Category

Melci cu scorțișoară (fără zahăr)

Această rețetă nu îmi aparține. Dacă nu mă înșeală memoria, am găsit-o cândva, acum mai mult timp, pe unul din site-urile de unde mai prind idei pentru ceea ce aleg să pun pe masă familiei mele. În timp, rețeta de melci cu scorțișoară (sau cinnamon rolls, cum spune englezul) a suferit modificări.

Voi reda rețeta așa cum o am notată în carnetul de idei :), completând pe parcurs și cele câteva precizări pe care le puteți încerca mai apoi și voi.

Melci cu scorțișoară

Ingredientele pentru aluat sunt:

  • 25 g drojdie proaspătă
  • 600 g făină
  • 70 ml unt topit și răcit (se poate înlocui cu ulei de palmier)
  • 200 ml lapte călduț (se poate înlocui cu lapte vegetal)
  • 75 g zahăr (sau înlocuitor – miere, pastă de curmale, etc. în cantitate mai mică)
  • 2 ouă mari
  • 1 vârf cuțit sare

Toate aceste ingrediente se amestecă până avem un aluat omogen. Dacă este prea moale, se poate adăuga, treptat, câte puțină făină. Dacă aluatul este prea tare, se adaugă puțină apă caldă (câte o linguriță o dată, urmată apoi de frământare).

Se mută aluatul pe planșetă și se frământă cu mâna  până devine elastic. Se rulează într-o bilă mare și se pune într-un bol curat, uns cu puțin ului. Se acoperă și se lasă la crescut o oră, la într-un locușor călduros.

Pentru umplutură avem nevoie de:

  • 90 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahăr brun
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • opțional, nucă, nucă de cocos, migdale, etc.

Toate se amestecă până obținem o pastă, cu care se va unge/umple aluatul pregătit anterior.

După ce trece ora în care aluatul a crescut, se frământă puțin pentru a scoate aerul. Se întinde o foaie pe planșeta tapetată cu făină. Pe foaie se întinde pasta, se uniformizează cu o spatulă. Se rulează cu grijă, sub formă de clătită, cât de strâns putem. Se ciupește ușor cu degetele, la capete, pentru a sigila umplutura.

Se taie, cu un cuțit foarte ascuțit, bucăți de ruladă de 3-4 cm grosime.

Se așează feliile, cu loc între ele, în tava tapetată cu hârtie cu copt. Se lasă tava la cald încă 30 de minute pentru a mai dospi puțin.

Se încinge cuptorul la 180 grade C și se coc melcii cu scorțișoară 12-15 minute (până sunt ușor rumenite).

Se poate pregăti oricare dintre cele 2 glazuri, dacă e nevoie :), înainte de a le pune la copt.

Glazura 1

50 g unt moale (la temperatura camerei) + 50 g cremă de brânză + 100 g zahăr topit. Se amestecă împreună până zahărul este topit, ungând apoi melcii cu acest amestec.

Glazura 2

un ou + 2 linguri lapte.

 

Poftă bună și așteptăm impresii!

PS – Eu folosesc glazura numărul 2 sau doar puțină miere peste melcii, imediat după ce i-am scos de la cuptor. Nouă ne plac acești melci cu scorțișoară pentru că inundă casa cu arome îmbietoare, se fac destul de repede și sunt delicioși la micul dejun sau o gustare cu o cană de lapte sau ceai călduț.

Facebook Comments
Facebooktwitterredditlinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.