Cum alegi un cărucior pentru copil?
Acum o vreme, vă aduceam în atenţie o serie de articole utile pentru cei aflaţi la început de drum în viaţa cu un copil mic. Scriam atunci despre lucrurile utile pentru acasă, despre bagajul de maternitate şi chiar despre somnul copilului. Dar nu am tratat aproape deloc subiectul cărucioare copii.
Nu a fost datorită faptului că nu cred în utilitatea acestui produs, când ai măcar un copil, cât, în principal, opţiunii personale de a-mi purta copilul în mijloace de purtare sănătoase, cum am povestit în numeroase rânduri aici pe blog, cât şi celor care mă cunosc în viaţa reală, de zi cu zi.
Reveninnd la cărucioare, ce anume este important de avut în vedere atunci când doriţi să cumpăraţi un astfel de obiect?
- Vârsta copilului – Pentru un copilaş micuţ, până la 6 luni, poziţia recomandată este una verticală sau cât mai aproape de acest deziderat. Există o multitudine de oferte care au opţiunea de a achiziţiona căruţul cu landou, urmând ca odată cu creşterea puiului de om, să treceţi la partea sport a căruciorului. De asemenea, deşi fără landou, există posibilitatea ca, în abesenţa landoului, să puteţi rabata spătarul căruciorului pentru a asigura o poziţie corectă de somn (vertical sau aproape de această poziţie).
- Funcţionalităţile pe care vi le doriţi/consideraţi necesare Aici lucrurile devin deja mai interesante. De la materialul căruciorului, la dimensiunea şi caracteristicile roţilor, la sistemul de frânare şi de închidere/pliere a căruciorului, toate sunt lucruri pentru care va trebui să plătiţi. Este important să alegeţi un cărucior pe care să îl puteţi desface/strânge uşor, care să nu ocupe foarte mult loc (mai ales dacă ştiţi că va trebui depozitat/transportat des cu maşina/liftul sau dacă nu aveţi un spaţiu generos unde să îl puteţi parca în caz de nefolosire). Caracteristicile tehinice ale roţilor, greutatea căruciorului şi uşurinţa de manevrare sunt aspecte care, deşi nu suscită neapărat curiozitatea doamnelor, este bine a fi avute în vedere (eventual, cereţi sfatul unui personaj masculin de încredere sau mergeţi împreună când cumpăraţi căruciorul). Centura pe care o veţi folosi pentru a prinde copilul poate avea prindere în 3 sau 5 puncte, poate avea o parte mai moale (buretată, cu scai) care se poate spăla. Piaţa producătorilor şi furnizorilor de cărucioare copii a desvoltat o întreagă industrie în această direcţie, oferta de accesorii fiind destul de generoasă. De la prelată sau umbrelă de soare/ploaie, la copertină pentru picioare, la tăviţe şi jucării şi chiar la geanta bebeluşului (un soi de mini trusă cu lucruri ce îţi pot fi utile când eşti afară cu cel mic), toate pot fi combinate, asortate şi achiziţionate în funcţie de dorinţă şi putinţă.
- Bugetul alocat trebuie să fie unul realist. Din punctul meu de vedere, este bine să aveţi în vedere faptul că, de cele mai multe ori, un cărucior poate fi folosit la cel puţin 2 copii, de la naştere sau o vârstă foarte fragedă, până când copilul refuză să mai stea în cărucior. Un cărucior rezistent, fiabil vă poate salva, la nevoie de durerile de spate generate de căratul unui copil prea greu sau de transportul cumpărăturilor, în timp ce puiul de om învaţă să meargă. Personal, deşi Petru aleargă de nu-l mai prinde nimeni la cei aproape 2 ani ai săi, prefer să îl pun în cărucior dacă e musai să ajung undeva, într-un timp record. Există copii pe care folosirea căruciorului tinde să îi ţină puţin pe loc în direcţia dezvoltării mersului şi în acele situaţii, e recomandat să încercaţi să reduceţi timpul petrecut în cărucior.
- Alte criterii – Strict din punctul meu de vedere, criterii ca nuanţa sau firma căruciorului au o importanţă mai mică. Este foarte adevărat că, la momentul în care am decis să cumpărăm un cărucior, am cerut recoamandări de la persoane care trecuseră deja prin etapa aceasta, dar ceea ce m-a interesat în primul rând au fost funcţionalităţile, mai mult partea practică şi mai puţin aspectele artistice/vizuale.
Indiferent de modelul căruciorului pe care îl alegeţi pentru copilul dumneavoastră sau de sistemul (ergonomic) de purtare pe care îl veţi testa, măcar din curiozitate, iubiţi-vă şi alintaţi-vă copiii! Oferiţi-le hrană, timpul şi energia voastră, dar, mai presus de orice, oferiţi-le acea bucăţică de lumină a sufletului, acele clipe, acele braţe care să îi prindă şi să îi adăpostească în caz de ORICE RĂU al lumii. Timpul va zbura repede, repede şi curând, nu va mai fi suficientă protecţia braţelor iubitoare ale părinţilor. Dar… clipele de acum, de la început, privitul în ochi, poveştile de noapte bună, joaca pe covor şi luptele cu perne sunt duloci poveri pe care, cei mici AZI şi curajoşi MÂINE le vor purta în suflet mult după ce noi, părinţii lor, nu vom mai fi!