Category

Despre culoare și poveste, în decorațiuni

Pentru că am scris la începutul lunii câteva considerații generale privind alegerea mobilei pentru camera copiilor, continui discuția respectivă și vă propun câteva idei de mici decorațiuni potrivite pentru acest spațiu.

Pentru început, voi spune că totul depinde, în mintea mea, de măsura lucrurilor. Cu alte cuvinte, ce mesaj vrei să transmiți folosind aceste decorațiuni și nu altele? De ce alegi culoarea X în detrimentul alteia? Cum le poziționezi în cameră și DE CE?

Crescând în casa părinților mei, am împărțit ani de-a rândul camera cu sora mea mai mică. Nu am avut multe jucării, așa cum mi se reproșează adesea că au copiii mei, dar îmi amintesc mereu cu mare drag și emoție de clipele în care eu și Adelina negociam culoarea de pe pereți. Râdeți poate, dar cred că ne-a ajutat mult, pe amândouă, pe termen lung, faptul că ni s-a permis, încă de mici, să participăm la luarea deciziilor în ceea ce privește camera noastră. Sau în alte sectoare de activitate, cum ar fi alegerea unui loc de picnic sau a hainelor pe care să le purtăm.

Poate că la timpul respectiv și în locația de atunci a copilăriei noastre, mama a fost o temerară. De ce? Pentru că ne-a crescut, atât cât s-a priceput și i-a permis educația primită, libere. Libere să vrem, libere să cerem, libere să alegem, libere să simțim consecințele alegerilor noastre.

Revenind la decorațiuni, îmi amintesc despre tabloul cu cei 4 urși care trona (și astăzi la fel, de altfel) în sufragerie. Era o pânză mare, fără prea mare valoare artistică probabil, DAR pentru mine, a fost, multă vreme, simbolul familiei. Tocmai pentru că am participat activ la momentul achiziției lui, pentru că părinții mei au găsit de cuviință să inventeze o poveste despre familia urșilor și pentru că am ascultat de multe ori această poveste, cu noi întruchipați de micii blănoși. Fiecare dintre cei 4 urși avea corespondent în viața reală. Fiecare avea câte ceva din mama, tata și copiii familiei mele.

Zâmbesc acum, retrăind acea poveste. Dar încă prinde… Copiii mei, în vizită la bunici, sunt încă fascinați de povestea urșilor.

Pentru camera puilor de om, am încercat să aleg decorațiuni care să spună o poveste, care să transmită un mesaj puternic, care să aibă culoare și farmec și nu doar/nu numai valoare estetică.

Am vrut să le aduc în cameră lumea poveștilor și am ales un cuier cu Pinocchio, Geppeto și Zâna cea Bună/Albastră. Copiii au fost încântați, mai ales Matei care știe și apreciază povestea. Am exersat apoi, împreună, cum ne așezăm hăinuțele în cuier, cum le găsim de fiecare dată când ne sunt necesare și cum fiecare copil are „jumătatea ” lui de cuier.

cuier pinocchio bartolucci

Am ales apoi un alt accent, colorat și vesel, care să personalizeze camera lor, care să le placă și să le amintească mereu că ei sunt o echipă puternică, gata să se ajute și să se susțină mereu unul pe celălalt, chiar dacă acum, uneori, e tare complicat să conviețuiască în armonie sub același acoperiș (dar despre asta, într-o postare viitoare, vă promit!). Pe ușa camerei tronează deci, o mașinuță în miniatură, personalizată cu numele copiilor mei. masinuta rosie bartolucci

Deși mărturisesc deschis, la început, după ce am plasat comanda nu știam foarte bine la ce să mă aștept, după ce am primit produsele comandate, încântată peste măsură de ele, am căutat informații noi și am descoperit, dincolo de pagina lor de internet, o poveste care merită să fie spusă, mai departe.

Produsele Bartolucci sunt originare din frumoasa și însorita Italie, și întâmplător sau nu, pentru mine, vor rămâne legate de vacanța petrecută acolo, înainte de sarcina cu M. Având la activ zeci de magazine în Italia și în lume, la noi în țară aceste mici opere de artă au ajuns cu ajutorul unei mame curajoase, plecate în căutarea unor decorațiuni speciale pentru camera fetiței ei. Voi  știți că eu susțin cu toată inima oameni care pun pasiune în ceea ce fac și mă bucur să spun poveștile lor, nu? V-am obișnuit, mai ales în ultima vreme, să vorbesc despre astfel de oameni și proiecte și sper să vă fac tot mai curioși în ceea ce privește aceste mici vise împlinite.

Fie că alegeți decorațiuni handmade sau doar accente care să dea un aer jucăuș camerelor copiilor, vă îndemn călduros să le oferiți acestora șansa de a participa la această reînnoire a casei, de a-i lăsa să își pună acolo, printre piese colorate, o bucățică de suflet și, cu siguranță, veți descoperi, peste ani, cât de mult a cântărit acest moment pentru puiul de om!

 

PS – Dacă, din întâmplare, Iepurașul/Moș Crăciun sau vreo altă persoană darnică 🙂 citește această postare, Matei și Petru m-au rugat să le transmit că și-ar dori tare mult ceasul de perete (tot cu Pinocchio) și lampa de veghe cu fluture! Deși, sinceră să fiu, răsfoind catalogul celor de la Bartolucci oricare dintre decorațiuni ne-ar produce mare, mare bucurie!

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.