Category

În vizită la Centrul Educațional Explore 100

Din seria interviurilor cu super mame din super comunitatea WAHM, astăzi vom sta de vorbă cu Andrada Militaru – un om doar voință și zâmbet. Nu-i așa că v-am făcut curioși?

 

În vizită la Centrul Educațional Explore 100

 

Cine ești tu?

Uau! Ce întrebare bună, directă și complicată! It takes a lifetime să răspundă omul la așa o întrebare. Nu am încă toate răspunsurile, împlinesc 47 de ani în curând…cred că spre 80 de ani, o să răspund la întrebare. Și până la urmă, viața nu e despre a ne găsi și descoperi pe noi, ci, vorba lui Bernard Shaw, este despre a ne crea pe noi.

 

Încă mă creez. Și, dacă dăm la o parte faptul că suntem copilul lui…soția lui…mama lui…rolul de la muncă…, rămâne întrebarea, cine suntem noi de fapt? Greu de spus. Un răspuns însă, tot pot să dau: eu cred că sunt energie…și la propriu și la figurat. Spun asta și pentru că rareori obosesc, am entuziasm și energie să fac lucruri, să vorbesc, să creez, să trăiesc.

 

Care este pasiunea ta? Dar jobul?

 

Soțul meu, Mihai, îmi pune uneori întrebarea asta, mai ales când simte că mă cufund prea mult în muncă și mai uit de pasiuni, mai uit de mine. Nu știu dacă se pune la socoteală, dar aș spune că educația și copiii reprezintă pasiunea mea.

 

Iubesc oamenii, să-i privesc, să stau de vorbă cu ei, să-i ajut, să-i îmbrățișez. Îmi place să inventez, să decorez, să transform lucrurile în jurul meu.

 

Am avut în tinerețe,…ce ciudat sună, ..o mare pasiune pentru teatru și fotografie, dar le-am cam neglijat în ultimul timp. Și, ca să răspund și la a doua întrebare, legată de job, cred că sunt un om fericit pentru că educația reprezintă pentru mine și pasiune și job.

 

Cum a început totul?

 

Jurnalist de profesie si antreprenor de 20 de ani, am renunțat la tot și am schimbat total macazul odată cu venirea pe lume a fetiței noastre, Maria. În urmă cu aproape 9 ani, am deschis împreună cu soțul meu, grădinița Explore 100 in Mogoșoaia. Ne-am dorit să aducem în România această abordare minunată, Reggio Emilia, de care lumea nu prea auzise aici și care se potrivea foarte mult cu modul nostru de a vedea educația.

 

Am vrut să-i oferim Mariei un cadru sănătos și armonios în care să se dezvolte. Credem într-un alt fel de educație, o educație cu stare de bine și cu acest gând am fondat Explore 100 – un loc care să respecte nevoile simple ale copilului: nevoia de joc, de mirare, de greșeală și de îndoială. Am creat un loc unde copiii sunt ascultați, încurajați să pună întrebări și să găsească singuri răspunsuri, sunt învățați să respecte perspectiva diferită, pe semenii lor și tot ce-i înconjoară, întreaga planetă.

 

Dar nu am fi putut să ajungem aici fără oamenii minunați din Explore, colegii mei, întreaga echipă și fără părinții care au crezut în noi. În prezent ne bucurăm de o grădiniță și o școală primară în Mogoșoaia și un centru educațional în zona Domenii, centru care găzduiește nivel preșcolar, primar și o serie de cursuri comprehensive pentru copii până la vârsta de 16 ani. În plus, suntem în curs de autorizare a gimnaziului așa că avem pregătiri mari pentru septembrie.

 

Cum îți petreci zilele acum, cu toată nebunia din jur?

 

În prima parte a zilei, mă ocup cu școala online, fie urmărind procesul educațional la clasele de școală unde profesorii de la Explore susțin orele, fie facilitând și eu, la rândul meu, anumite cursuri.

 

Am ore la clasa a II-a, dar și la adolescenții pentru care am creionat cursuri care să-i pregătească pentru viitorul acesta colorat și schimbător: scriere creativă și public speaking și un curs intitulat “labirintul profesiilor” unde avem diferiți invitați și facem un slalom printre abilitățile de viață necesare, care nu se studiază în școli, gândirea out of the box și practicile minții. Pe lângă ședințe cu profesorii, șezători online cu părinții, discuții cu echipa pe partea de promovare și dezvoltare, îmi rămâne timp să mă și bucur de carantină, dacă pot spune așa.

 

Am auzit pe cineva plângându-se de curând: “acest virus ne-a luat 3 luni din viață”. Eu nu aș spune asta. Această forțare de a fi “închiși”, noi cu noi, în casele noastre, pe care de abia le vedeam când munceam și veneam seara târziu, în curțile noastre unde nu mai aveam timp să vedem cireșii în floare sau să ne îmbrățișăm animalele de companie, să stăm de vorbă la o cafea numai noi, soț, soție, să ne jucăm împreună cu copilul, …eu zic că ne-a făcut și bine.

 

Aleg să iau și partea bună pentru că ea există. Nu o să-ți vină să crezi, dar una din “plăcerile vinovate” ale zilei, când scot capul din calculator, este să merg în curte să văd câte ouă mi-au făcut găinile. Daaa! Avem găini și am pus ouă la clocitoare pentru că am vrut ca Maria să vadă cum ies puii din ou și să aibă grijă de ei. Suntem norocoși să stăm la curte, să pot culege cireșele din pom, să iau masa în curte și să pot crește o floare.

 

Ce mai fac? Citesc, scriu, vreau să învăț să cânt la pian, fac ordine prin sertare, asta cred că au făcut mulți în perioada asta,…sunt o grămadă de lucruri de făcut și mă simt bine în casa și în curtea mea.

 

Motoare la Centrul Educațional Explore 100

 

Ce te motivează? Cum scapi de greul inerent?

 

Eu mă motivez singură și încrederea pe care o am în forțele mele mă ajută. Știu că lucrurile se vor redresa, ne vom întoarce la treburile noastre, la un altceva provocator, vom reface ce s-a stricat, iar ce nu mai putem reface, reinventam. Am și niște idei de viitor, ne facem temele pentru perioada când ne vom întoarce în case.

 

motivează dorul de copii, să-i revăd alergând prin grădinița și școala, să rezolvăm pentru ei până în septembrie gimnaziul, avem o grămadă de lucruri de făcut. Și când ai de lucru, e de bine, nu? Și la Explore 100 mereu avem de lucru. Este un organism viu care se dezvoltă. Are o echipă tânără și frumoasă, profesori curajoși și pasionați și un teren propice pentru cercetare și inovație în educație.

 

Ai susținători?

 

Cel mai mare ajutor și echilibru în viața mea este familia mea: Maria și Mihai, mama și sora mea. Soțul meu este susținătorul numărul 1, facem totul împreună de 18 ani, bune, rele, le împărțim și ne sprijinim mereu.

 

De multe ori am clădit lucruri împotriva curentului, am crescut-o pe Maria noi doi, așa cum ne-am dorit, am luat decizii pe care noi le-am considerat bune, indiferent de gura lumii, indiferent de riscuri și greutăți. Suntem doi nebuni vizionari, cu mult curaj și perseverență și o căsnicie și o prietenie frumoasă pe care ne putem baza ca să clădim lucruri frumoase și în viața profesională. Și pe părinții de la Explore am să-i includ în categoria susținătorilor, ne încurajează mereu, iar în această perioadă mai dificilă i-am simțit și mai aproape.

 

Și mai am un susținător, un OM care mă ajută și mă susține în tot ce fac în Explore, Elena Gorun, fondatoarea Work at Home Moms, genul de “vizionar” care face multe lucruri și le face cu măiestrie, alături de ale ei solidare camarade din comunitatea WAHM. E minunată și îi mulțumesc că explorăm împreună.

 

Dacă ai putea schimba ceva din parcursul tău până acum, ce ar fi?

 

Sunt mândra de tot ce am realizat, cu eșecuri cu tot. Ele au făcut parte din mine, din experiența mea pe care a trebuit să o trăiesc ca să înțeleg și să mă dezvolt. Aș putea spune că mi-ar plăcea să călătoresc în timp și să retrăiesc anumite momente , când eram mică, alături de sora mea și de părinți, să retrăiesc niște vacanțe, călătorii, ziua nunții…

 

Nu ajută la nimic să spun că dacă aș fi avut mintea de acum, atunci,…poate evitam unele dezamăgiri sau probleme. Au avut rostul lor și m-au făcut mai puternică. M-au învățat să apreciez mai mult prezentul, cu tot ce îmi oferă el.

 

Ce îți dorești pentru copilul tău – din toate punctele de vedere?

 

Să nu renunțe niciodată la visele ei, să aibă curaj, integritate și determinare. Să fie bună cu oamenii și să nu se schimbe de dragul altora că e minunată așa cum e. Maria e un copil puternic, inteligent, generos, bun și iubitor.

 

Vrea să salveze toate animalele, iar universul face în așa fel încât să le tot scoată în calea ei. Salvează pisici, câini, păsări, le face bine și apoi se ocupă să le plaseze. Am salvat și capre ca să nu fie tăiate. Are 3 câini și o pisică, țestoase, găini și acum o grămadă de pui de găină, deci are de lucru.

 

Face călărie de 4-5 ori pe săptămână și o poți trezi și în mijlocul nopții, că ar încăleca fără probleme. Are o pasiune mare pentru cai, pentru animale în general, și știe de când s-a născut că vrea să fie medic veterinar și psiholog pentru animale. Stă cu orele la cai și îi îngrijește, îi curăță, iar viața asta lângă animale o menține o domnișorica de aproape 13 ani, fără figuri, naturală și autentică.

 

Maria desenează frumos, scrie profund, ține discursuri despre salvarea planetei, a inventat o nouă limbă, cu alfabet cu tot, îi place școala și dansează toată ziua. E perfectă așa cum e. Ce îmi doresc mai departe pentru ea? Să fie un spirit liber și sănătos și să nu uite cine e și că are viața în mâinile ei și este responsabilă pentru deciziile pe care le ia. Să se distreze, să renunțe la ce nu o face fericită și să facă mereu bine în jurul ei.

 

Care este cea mai mare reușită a ta de până acum?

 

Îmi plac întrebările tale, teme de reflecție, nu glumă. Orice mamă răspunde la fel: copilul meu. Maria este cea mai mare reușită a mea, a noastră.

 

O mare reușită este și că mă simt bine în pielea mea și sunt fericită, căsnicia mea e o reușită, faptul că pasiunea și jobul meu se împletesc, faptul că am făcut a doua facultate la vârsta asta, Facultatea de Științele Educației, faptul că am deschis prima grădiniță și școală de inspirație Reggio Emilia… Vezi, e greu să-i ceri omului să aleagă o singură reușită.

 

Câteva cuvinte de final, pentru mine și cei care citesc “întâlnirea” noastră

 

Să nu ne mai facem griji de ce o să vină, ci să trăim din plin prezentul, să ne bucurăm de ceea ce suntem și avem, să avem încredere că vremurile de criză aduc și oportunități, iar dacă ceva se va schimba, e pentru binele nostru, chiar dacă nu înțelegem de la început în ce fel. Așadar, rămânem optimiști și încrezători!

 

Iar părinților care au de ales o grădiniță sau școală pentru copilul lor, le recomand să caute acel loc unde copiii sunt fericiți și se vede pe chipul lor, unde firescul e prezent prin elemente naturale și prin oameni sinceri și dedicați, unde există respect pentru darurile firești ale copilului, deschidere spre dialog și sudarea unei comunități, stare de bine și valori sănătoase și autentice.

 

Mi-a făcut mare plăcere să stau de vorbă cu Andrada, căreia îi mulțumesc pentru timp și deschidere. Îmi doresc sincer ca astfel de oameni să existe peste tot, ca astfel de medii unde puiii de om cresc și se dezvoltă primesc aripi 🙂 Așa cum îmi doresc să ajungem și noi, măcar în vizită, la o astfel de școală 🙂

Facebook Comments Box
Facebooktwitterredditlinkedin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.