Vreme de poveşti la… Căsuţa poveştilor!
Am început acum câteva săptămâni un proiect tare drag inimii mele – atelierul Căsuţa poveştilor.
Pentru că am tot scris despre proiecte mai mici sau mai mari în care m-am implicat, de-a lungul vremii, iată că a venit şi rândul acestui atelier.
Încă din luna februarie, când am obţinut diploma de formator, mi-am propus să dau mai departe ceea ce am învăţat. Concret, am lucrat, împreună cu oameni dragi inimii mele, pentru a da o forma concretă ideii. Deşi se mai lucrează încă la un atelier tandem părinte-copil, ateliere organizate în acelasi timp şi locaţie, pe o temă aleasă la început, deocamdată am decis să pun în aplicare … Căsuţa Poveştilor!
DE CE?
Am plecat de la premisa că poveştile sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Observ asta zilnic, alături de copii mei. Le plac foarte mult poveştile, le cer şi le caută!
Poveştile au rol terapeutic şi ne ajută să înţelegem lucrurile mai bine, să primim informaţia într-o formă atrăgătoare, să punem întrebări şi să vedem realitatea dintr-un unghi diferit, distanţându-ne de ceea ce doare, supără sau deranjează.
Poveştile sunt distractive. După o săptămână lungă şi, poate, plină de fel de fel de evenimente, după ore lungi în care cei mici sunt zoriţi să respecte programul impus de părinţi, de doamnele educatoare sau de celelalte persoane de referinţă în viaţa lor, o oră petrecută la un atelier de poveşti poate fi un prilej minunat de a permite copilului să DECIDĂ, să aleagă CE şi PE CINE ascultă. Cele 60-80 de minute peterecute în compania unui alt adult, într-un spaţiu sigur, prietenos şi colorat, cum ne pun la dispoziţie prietenii de la Start Academy pentru Copii pot fi gura de aer proaspăt în care copilul tău va socializa, se va juca educativ şi va lucra, folosindu-şi creativitatea, curajul, spiritul de observaţie, etc.
Concret, în fiecare vineri, de la orele 17.00, împreună cu minunile de 3-7 anişori, pornim un joc de la o poveste. Desenăm scene din ea, interpretăm scenele preferate, regândim povestea conform indicaţiilor copiilor, judecăm firul poveştii şi schimbăm personajele/finalul dacă considerăm nimerit.
La cerere şi în funcţie de numărul copiilor prezenţi, se pot forma mai multe grupe de vârstă, se poate schimba ora sau ziua cursului. Sunt deschisă propunerilor voastre şi mi-ar fi de un real ajutor feedback-ul vostru privind acest proiect.
O să fie veselie, o să fie culoare, o să avem alături animăluţele de pluş, sub formă de mănuşi sau vom beneficia de alte surprize. Deşi planul meu este deja făcut, de multe ori, copiii stabilesc regulile aşa că… orice este posibil!
Accesul părinţilor este permis la atelierul nostru, DAR, din experienţa întâlnirilor trecute, copiii se simt suficient de conectaţi cu un singur adult. Vom face fotografii din timpul cursului, pentru cei interesaţi şi veţi avea acces oricând la ele.
Pentru că eu iubesc poveştile, am înlocuit jucăriile cu cărţi. Mereu găsesc noi cărţi pe care mi le doresc. Cu siguranţă, aştept cu acceaşi nerăbdare, să desfac pachetul de cărţi, cum aştept reacţia copiilor mei. De multe ori, avem perioade (săptămâni sau chiar luni) în care citim aceeaşi poveste. Matei observă imediat dacă aleg să schimb povestea, dacă încurc personajele şi mă corectează. Dar, cel mai distractiv este să îl ascult pe el povestind, sau, o experienţă şi mai intensă, să îl observ argumentând de ce persoanjul X a făcut Z sau Y.
Petru este încă prea micuţ pentru poveşti. Nu pentru că nu i-ar plăcea cărţile sau pentru că nu aş avea eu răbdare cu el, ci doar pentru că nu poate sta locului prea mult timp. Dacă mă gândesc bine, e posibil să descoperim, în curând, o activitate potrivită şi pentru cei micuţi.Între timp, pentru cei interesaţi, vă recomand cu mare drag celelalte ateliere reunite la Start Academy. Antoanela este unul dintre cei mai tonici şi frumoşi oameni pe care îi cunosc, iar atelierul combinat de dans este picătura de mişcare într-o lume ce aleargă!
V-am făcut curioşi? Dacă DA, ne vedem la atelierul de poveşti şi joc educativ. Dacă aveţi cunoscuţi care au copilaşi de vârsta potrivită, daţi-le şi lor de ştire!
PS – Ca să fiţi mereu la curent cu proiectele şi atelierele la care muncim, abonaţi-vă la blog sau urmăriţi pagina de FB Blogul Irinei, unde veţi descoperi mereu ultimele noutăţi.
Ce proiect minunat Irina, felicitari!
Eu scriu Povesti magice, terapeutice pentru copii mici si mari : http://opovestemagica.blogspot.com/
Daca va pot fi de folos si citite la atelier.
Ma bucur ca viata (sau scrisul!) ne-au facut sa ne cunoastem, asa virtual. Bun venit in casuta mea, sper sa va fie soare aici si sa ne mai auzim/ctim din vreme in vreme. Eu va descopar treptat si-mi place 🙂